Στο 43% το όριο εκλογής για Δημάρχους - Περιφερειάρχες

on .

EKLOGES KALPH XERI
• Παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το σύστημα της απλής αναλογικής, η εφαρμογή του οποίου κατά τις εκλογές του 2019 προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες βάζοντας εμπόδια στην ομαλή κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών.
Το τέλος της ανακοίνωσε επίσημα χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο εκλογικό σύστημα προβλέπει την εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% και την πενταετή θητεία των οργάνων διοίκησης των ΟΤΑ.

Ρητή δέσμευση...
Σχολιάζοντας την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών ο Πρωθυπουργός σημείωσε χθες ότι πρόκειται για «μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης».
Όπως έκανε γνωστό, από τις τοπικές εκλογές του 2023 οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών έκαστου συμβουλίου. Μόνη εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, οπότε, όπως ανέφερε, προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Παράλληλα, τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3% όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Μικρότερα συμβούλια
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συρρικνώνονται τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41 και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα. Όσο για τη σύνθεση των δημοτικών αρχών, στο εξής θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, όπως σημείωσε.