Το Ε9 δεν αποδεικνύει την κυριότητα έκτασης

on .

KALOGIANNHS STAYROS

• «Στους δασικούς χάρτες δεν αποτυπώνονται ιδιοκτησίες και δεν θίγονται θέματα ιδιοκτησίας», υποστηρίζει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς απαντώντας σε αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Πωγωνίου και το Δήμο Πωγωνίου.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κ. Καλογιάννη, σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου να μην απαιτείται η προσκόμιση τίτλου ιδιοκτησίας παρά μόνο ενοικιαστηρίου ή εντύπου Ε9, στην απάντηση του αρμόδιου Διευθυντή του ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι με το άρθρο 67 του Ν. 998/1979 δίνεται η δυνατότητα επανακαλλιέργειας του αγρού που φέρει μορφή δασικής έκτασης.
Πρόκειται για ουσιώδη μεταβολή του πράγματος, από δασική έκταση σε αγρό, την οποία πρέπει να αιτείται αυτός που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της έκτασης και δεν αρκεί να επικαλείται και αποδεικνύει μόνο κατοχή ή χρήση της έκτασης. Το έντυπο Ε9, δεν επαρκεί ως απόδειξη εννόμου συμφέροντος για την κίνηση της διαδικασίας έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού μιας έκτασης. Κατά μείζονα λόγο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το Ε9 επαρκεί ως απόδειξη κυριότητας για την αλλαγή χρήσης μιας έκτασης από δασικής μορφής σε γεωργικής μορφής.
Σε ό,τι αφορά το ενοικιαστήριο, επισημαίνεται ότι με τη σύμβαση της μίσθωσης ο εκμισθωτής έχει υποχρέωση να παραχωρήσει στο μισθωτή τη χρήση του πράγματος για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση και ο μισθωτής να καταβάλλει το συμφωνημένο μίσθωμα. Δεν είναι απαραίτητο ο εκμισθωτής να είναι και κύριος της έκτασης, αφού μόνο χρήση παραχωρεί στον μισθωτή. Επομένως ούτε η μίσθωση της έκτασης αποδεικνύει την κυριότητα του εκμισθωτή επί της έκτασης.