Με τον εμβολιασμό και η Βουλή θ’ αναπτύξει όλες τις δράσεις της!

on .

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 1

• «Η Βουλή των Ελλήνων, χάρη στην υπεύθυνη στάση των βουλευτών και του προσωπικού της, δεν έκλεισε ούτε για ένα λεπτό μέσα στο 2020. Λειτούργησε προσεκτικά και γόνιμα, στέλνοντας το σωστό μήνυμα και περιμένει την απόδοση του εμβολιασμού για να αναπτύξει πλήρως όλες τις πτυχές της δράσης της πιο έμπειρη, πιο ώριμη, και τελικά πιο έτοιμη να συμβάλλει στη δημοκρατική προκοπή της χώρας μας, που ποτέ δεν έπαψε να είναι ο εφικτός στόχος όλων μας».
Τα παραπάνω τονίζει σε ενδιαφέρον άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, κάνοντας ουσιαστικά έναν σύντομο απολογισμό για τα πεπραγμένα της Βουλής σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όμως όπως και ο ίδιος επισημαίνει «περιορίσαμε πολλά, ματαιώσαμε άλλα, αλλά οι κύριοι στόχοι υπηρετούνται, όπως η προετοιμασία των εκθέσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και η έκδοση πρόσφατα του αναθεωρημένου το 2019 Συντάγματος της χώρας».

Βασικά σημεία
Τίτλος του άρθρου «Η Βουλή στην περίοδο της πανδημίας» και στη συνέχεια ο «Π.Λ.» παραθέτει βασικά σημεία του:
«Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής που έγινε «πανδημεί», με πλήρη δηλαδή σύνθεση, ήταν στις 22/1/20, όταν εξελέγη πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κ. Σακελλαροπούλου, με 261 ψήφους επί 294 παρόντων. Η ορκωμοσία της ΠτΔ είχε προγραμματιστεί για τις 13/3/20. Σε αυτές τις ορκωμοσίες παρίστανται στο βουλευτήριο και στα θεωρεία τουλάχιστον 1000 άτομα κάθε φορά. Στις 13/3/20, είχαμε παρόντα μόνο 120 άτομα, εκ των οποίων 12 μέλη της κυβερνήσεως, 48 βουλευτές, και 1 διπλωμάτη, τον Πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος. Είχαμε πάει πλέον από το πανδημεί στην… πανδημία.
»Κάνοντας ανασκόπηση του annus horribilis 2020 ανακαλώ την αμηχανία των εντελώς πρώτων ημερών της συνειδητοποιήσεως μιας απροσδόκητης όσο και αλλόκοτης καταστάσεως. Μάλιστα, αυτό έφτασε μέχρι του σημείου το Μάρτιο να υπάρξουν προτάσεις για πλήρη διακοπή των εργασιών της Βουλής… και βλέπουμε. Ξεπεράσαμε, μάλλον παραμερίσαμε, την αμηχανία μας και αφού δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο φροντίσαμε να μη αποδειχθούμε και απροσάρμοστοι. Και η αλήθεια είναι πως προσαρμοστήκαμε γρήγορα, συντονισμένα, προσεκτικά, και αποτελεσματικά.
»Κατά τη διάρκεια του 2020, ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα το νομοθετικό έργο της Α’ Συνόδου της Βουλής, και ξεκίνησε η Β’ Σύνοδος. Μέχρι 22/12/20 είχαν ψηφιστεί 144 νομοσχέδια…».

***
Σε άλλο σημείο ο κ. Τασούλας επισημαίνει ότι «ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος δεν επηρεάστηκε από την πανδημία. Απεναντίας ενισχύθηκε ουσιαστικά, γιατί θεσμοθετήθηκε στον κανονισμό της Βουλής στις 10/10/2020 για πρώτη φορά, το δικαίωμα της Βουλής να παρεμβαίνει στο ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προτεραιοποιώντας ελέγχους ή και προτείνοντας επιπλέον, πέραν των προγραμματισμένων...».

***
«…Όσον αφορά στις εσωτερικές λειτουργίες της Βουλής προχωρήσαμε σε ξεμπλοκάρισμα σημαντικών έργων και προμηθειών που είχαν προγραμματιστεί, όπως η ανακαίνιση της Μπενακείου βιβλιοθήκης στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, χάρη στην επανένταξή μας στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, με σχετική τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε, με πρωτοφανείς ρυθμούς, η εμβληματική δωρεά που ομόφωνα απεφάσισε η Εθνική Αντιπροσωπεία, μιας νέας μονάδος ΜΕΘ 50 κλινών στο νοσοκομείο Σωτηρία που ήδη λειτουργούν πλήρως.
»Όλα αυτά όμως έγιναν από μία άλλη Βουλή, σε μία άλλη Ελλάδα, μέσα σε έναν άλλο κόσμο! Για αυτό και δραστηριότητες περιεκόπησαν σημαντικά, ή και ματαιώθηκαν, και η φυσική παρουσία προσαρμόστηκε στα κάθε φορά οριζόμενα από τους ειδικούς αριθμητικά όρια, και ο κανονισμός της Βουλής τροποποιήθηκε και ξανα-τροποποιήθηκε, ώστε όλα αυτά να γίνονται θεσμοθετημένα και πάντα με βάση τις αποφάσεις της διασκέψεως των Προέδρων που εγκρίνονται τελικά από την Ολομέλεια…».

***
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «οι βουλευτές στην Ολομέλεια μπορούσαν να είναι από 60 το περισσότερο, μέχρι 30, αλλά ήδη με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης που λειτουργεί, λαμβάνουν το λόγο μέχρι στιγμής άλλοι 36. Όλα αυτά όμως γίνονται στην τύχη, ή πολύ περισσότερο, αυθαίρετα; Όχι βέβαια! Ο κανονισμός της Βουλής, με τροποποιήσεις του, επιτρέπει στη διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίσει για τη λειτουργία της Βουλής ‘ως προς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας’.
»Ακόμα και το ζήτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας λύθηκε δημοκρατικά με σχετική πάλι τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής ώστε να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι βουλευτές που δεν μπορούν να μετέχουν με φυσική παρουσία στις συνεδριάσεις της Βουλής λόγω της λήψης μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας…».