Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης είναι ψηφιακό

on .

theodorikakos

• «Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να θέσει τις βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από μια συνεχή μεταρρύθμιση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του στο digital economy forum 2020 virtual edition, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, εξαρτώνται από το μέγεθος αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας» και σημείωσε, ότι τα βήματα που έγιναν για την ψηφιακή μεταρρύθμιση τους προηγούμενους μήνες ήταν πολλά και σημαντικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης που έχει κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, κατά την περίοδο της πανδημίας και θύμισε πως στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υπάρχει ειδική πρόσκληση, ύψους 130 εκατ. ευρώ, που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέσα από τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι έχει εκπονηθεί ένας κοστολογημένος οδικός χάρτης του σχεδίου δράσης «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση 2030».
Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πλατφόρμες για:
3καταγραφή και παρακολούθηση αιτημάτων των πολιτών
3έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση αυτοκινήτων
3εγκατάσταση συστήματος ευφυών μεταφορών για τη διαχείριση της κυκλοφορίας
3έξυπνη διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων
3αυτοματοποιημένη, real time διαχείριση των λαϊκών αγορών
3επιμόρφωση δημοτικών υπαλλήλων στις νέες τεχνολογίες
3ηλεκτρονική ενημέρωση και διαβούλευση των πολιτών για τις αποφάσεις των Δήμων
3 αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια
3ανάπτυξη δικτύων 5G, μέσω ΣΔΙΤ, για την αξιοποίηση δημοτικών υποδομών
3δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη γεωχωρικών δεδομένων, που θα αφορά σε κτηματολόγιο, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, δασικές εκτάσεις, ζώνες προστασίας περιβάλλοντος κ.ά.