Έχουν πειστεί οι πολίτες για την μάσκα, επιφυλακτικοί για το εμβόλιο

on .

MASKA KORONOIOS XERI

• Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους διανύει τελευταία η χώρα μας, καθώς εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει να αντιμετωπίσει και άλλα ανοιχτά μέτωπα, με το πιο δύσκολο και κυρίως απρόβλεπτο να είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας.
Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως διαχειρίζεται την κατάσταση ικανοποιητικά, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως αποδεικνύεται και από τη νέα δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Η διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται κοντά στις 20 μονάδες, ενώ όσον αφορά στην αξιολόγηση της Κυβέρνησης το 31,8% την κρίνει θετικά και το 29,9% μάλλον θετικά, ενώ το 23,1% αρνητικά και το 13,4% μάλλον αρνητικά. Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (35,3%).

Πρόθεση ψήφου
Στο ερώτημα «Τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε εκλογές αύριο», η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 19,7%.
Ειδικότερα, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ: 39,2%, ΣΥΡΙΖΑ: 19,5%, ΚΙΝΑΛ: 6,5%, ΚΚΕ: 5,3%, Ελληνική Λύση: 3,3%, ΜέΡΑ 25: 2,5%.
Η Ν.Δ., όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζει μια ισχυρή συσπείρωση της τάξης του 82,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 57,8%.

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, το 39,2% πιστεύει ότι είναι «αυτά που πρέπει», αλλά το 35,6% θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότερα». Μόνο το 19% τα θεωρεί υπερβολικά αυστηρά.
Αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, το 67,2% συμφωνεί με αυτό το μέτρο, ενώ μόλις το 19,8% διαφωνεί.
Επιφυλακτικοί όμως εμφανίζονται οι πολίτες με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, καθώς στην ερώτηση για το εάν θα το κάνουν, το 32% απάντησε σίγουρα θετικά, σε αντίθεση με το 30,2% που απάντησε σίγουρα αρνητικά.

Τα ελληνοτουρκικά
Ως προς τα ελληνοτουρκικά, το 54,2% των Ελλήνων επιμένει πως πρέπει να υπάρξει διάλογος προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ το 39,7% θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της γείτονος.

Δημοσκόπηση της Alco
Χθες παρουσιάστηκε και δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Open. Στη δημοσκόπηση αυτή η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 15,3%. Ν.Δ.: 38,2%, ΣΥΡΙΖΑ: 22,9%, ΚΙΝΑΛ: 6,7%, ΚΚΕ: 5,3%, Ελληνική Λύση: 4,3%, ΜέΡΑ: 25 3,7%.
Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, o Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 42%, «κανένας» απαντά το 30%, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα επιλέγει το 23%.
Το 86% των ερωτηθέντων κρίνει ως «σωστή» την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ 6% διαφωνεί.