Να εστιάσουμε στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

on .

TASOYLAS GREGOR GOYSI

• «Στους ανήσυχους αυτούς καιρούς χρειάζεται να εστιάσουμε στα στοιχεία που υπογραμμίζουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας».
Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Ελλάδας του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) Dr. Gregor Gysi.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής υποδεχόμενος τον παλαίμαχο Γερμανό πολιτικό εξέφρασε την εκτίμησή του «για την υψηλού συμβολισμού επίσκεψή» του στο Καστελλόριζο, «την εσχατιά αυτή της ελληνικής επικράτειας», όπως σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.
«Οι σχέσεις μας έχουν ξεπεράσει πολλές δοκιμασίες. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σημείο να μπορούμε να συζητάμε ανοικτά, ως εταίροι και σύμμαχοι, για όλα τα ζητήματα, ακόμα και γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε» επισήμανε ο κ. Τασούλας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εξέφρασε προς τον κ. Gysi την ικανοποίηση της ελληνικής πολιτείας «για τη δέσμευση της γερμανικής πλευράς να δεχθεί ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων από τα ελληνικά νησιά», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «επιβάλλεται πανευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που να μην επιβαρύνει αποκλειστικά ή δυσανάλογα τα κράτη πρώτης υποδοχής».
Ο κ. Τασούλας, αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, ευχαριστώντας τον κ. Γκίζι για τις προσπάθειές του «να συνεισφέρει στην έναρξη διαλόγου για το θέμα αυτό».
Νωρίτερα, ο Γερμανός βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου, Θ. Ρουσόπουλο, κατά την οποία συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Web Baner Antigoni