Φυσικό αέριο, Ιόνια Οδός, ΔΕΥΑΙ και λυματολάσπη στο Δημοτ. Συμβούλιο

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO 28 7 20

Θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα Γιάννενα συζητήθηκαν χθες, προ ημερησίας διατάξεως, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Μεταξύ αυτών, ήταν η έλευση φυσικού αερίου στην πόλη, το Π.Δ. της Παμβώτιδας, ζητήματα καθαριότητας και ΔΕΥΑΙ αλλά και η μη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Δωδώνη, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμά Μπέγκα να εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στη Δημοτική Αρχή. Ιδιαίτερες ειδήσεις πάντως δεν προέκυψαν!
Το φυσικό αέριο
Επιτακτική χαρακτήρισε ο Μωυσής Ελισάφ την ανάγκη τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο και σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις που έγιναν από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων ως το 2024. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με το φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι ήδη έχει αποστείλει υπόμνημα σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, φορείς και Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνυπογραφεί και να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.
Από την πλευρά του ο Θ. Μπέγκας εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων παρακολουθεί υπεύθυνα και ενημερώνεται για τις εξελίξεις και ρώτησε αν θεωρεί πως επαρκούν οι προβλεπόμενες συνδέσεις για τις ανάγκες του Δήμου, θυμίζοντας πως η δική του δημοτική αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή της για τον χρονικό προγραμματισμό της έλευσης φυσικού αερίου στα Γιάννενα.
Γιάννενα - Κακαβιά
Προ ημερησίας από τις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα_2023» εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την τύχη του δρόμου Ιόνιας - Κακαβιάς καθώς όπως τόνισαν είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο με ευθύνη της Περιφέρειας.
Απαντώντας ο Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι η κατασκευή του άξονα είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την περιοχή. «Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να μεταφέρει την ευθύνη του έργου στην Περιφέρεια είναι μία αρνητική εξέλιξη. Το έργο πρέπει να γίνει, είναι αυτό που θα μας συνδέσει με τα Βαλκάνια. Εκτιμώ ότι η Περιφέρεια έχει πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Μετά από επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη έγινε γνωστό ότι θα γίνει μία ευρεία σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε το θέμα. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε κάποια στιγμή να πάρουν τέλος αποφάσεις που είναι σε βάρος της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΕΥΑΙ και λυματολάσπη
Και σ’ αυτή τη συνεδρίαση τέθηκαν θέματα σχετικά με την ΔΕΥΑΙ, την λυματολάσπη και την μεταφορά της, την επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και την δρομολόγηση άλλων έργων της επιχείρησης. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης της ΔΕΥΑΙ και της Περιφέρειας για την μετατόπιση των δικτύων στη Λεωφόρο Νιάρχου.
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η αποθήκευση της λυματολάσπης γίνεται με την καλύτερη τιμή και με εξασφάλιση πόρων 600.000 ευρώ για την επιχείρηση σε σύγκριση με τα στοιχεία του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Σχετικά με το διαγωνισμό για την επέκταση του βιολογικού σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται. Αναφέρθηκε δε και σε ζητήματα συνεργασίας με τον Δήμο Ζίτσας επισημαίνοντας ότι αυτά δεν λύνονται στα δικαστήρια όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν άλλα μέσα από διάλογο και συζήτηση.
Λίμνη - καθαριότητα
Το ζήτημα της ίδρυσης Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου έθεσε ο Θωμάς Μπέγκας στη χθεσινή συνεδρίαση ρωτώντας τη Δημοτική Αρχή αν ενδιαφέρεται. Παράλληλα έκανε λόγο για αδιαφορία σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα Παμβώτιδας. «Πού είναι το ενδιαφέρον σας, πού είναι οι πρωτοβουλίες σας για τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος λίμνης Παμβώτιδας; Έχετε σχέδιο για τις απαραίτητες δράσεις που χρειάζεται να γίνουν άμεσα για τη σωτηρία της λίμνης; Έχετε καταλάβει ότι πρέπει να την αναδείξετε σε εθνικό ζήτημα;», είπε χαρακτηριστικά. Ο Δήμαρχος τόνισε πως το Π.Δ. Λίμνης είναι ύψιστης σημασίας, κάνοντας γνωστό ότι έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
Ο κ. Μπέγκας μίλησε επίσης για την άσχημη εικόνα στον τομέα της καθαριότητας την οποία χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα» και για την οποία η είπε πως η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη. Τέλος, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου.
Όσον αφορά τα προβλήματα της καθαριότητας ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες ωστόσο το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες δεν στήριξαν την συνεργασία με ιδιώτη. Σχετικά με το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο σημείωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου όμως μέχρι στιγμής ο Υφυπουργός Αθλητισμού κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Το Φεστιβάλ Δράματος
Τέλος, τη λύπη του εξέφρασε ο Θ. Μπέγκας για την πολιτική επιλογή να μην υποστηριχτεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Δωδώνη που τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τα σεμινάρια θεάτρου στα πλαίσια του «Θερινού Μαντείου» αποτέλεσαν την κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της εξωστρέφειας με όχημα τον πολιτισμό για τα Γιάννενα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Διεθνούς εμβέλειας ο αρχαιολογικός χώρος, υψηλού επιπέδου οι παραστάσεις και τα σεμινάρια, αποτελούσαν το καλύτερο διαβατήριο για διεθνή προβολή. Πάνω εκεί χτιζόταν ένα πολιτιστικό γεγονός που χρόνο με το χρόνο εκτόξευε τη διεθνή προβολή των Ιωαννίνων και όχι μόνο», σημείωσε με έμφαση.
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι φέτος δεν θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδηλώσεις όπως το «Θερινό Μαντείο» λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. Σημείωσε ότι σκοπός του Δήμου είναι να υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης για την διοργάνωση εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος στηρίζει και το φετινό Φεστιβάλ του όμορου Δήμου.
Περί «καταπατήσεων»…
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε χθες προ ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αυτό της Πράξης Εφαρμογής για Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο – Δροσιά – Πεντέλη. Με ερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς έκανε γνωστό ότι ιδιοκτήτες στις περιοχές αυτές που πήγαν στην Πολεοδομία για να υποβάλλουν ενστάσεις επί των στοιχείων της Πράξης Εφαρμογής ενημερώθηκαν ότι στα ακίνητά τους εμφανίζονται τμήματα ως «καταπατημένα», καθώς μεγάλης έκτασης περιοχές, δομημένες σήμερα, εμφανίζονται ως κοινόχρηστες και διεκδικούμενες από τον Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως είπε, αυτό συνέβη γιατί στις πολεοδομικές μελέτες περιλαμβάνονται αγροτεμάχια διανομής Σταυρακίου του 1929, τα οποία σύμφωνα με τους κτηματολογικούς πίνακες της διανομή ανήκαν στον Δήμο ή στο Δημόσιο.
Ο κ. Κοσμάς ρώτησε τη Δημοτ. Αρχή αν αντιλαμβάνεται το οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τον Δήμο ή τους δημότες από τις αγωγές διεκδίκησης και την καθυστέρηση που θα επέλθει στην ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής.