Σε «αγώνα δρόμου» ο Δήμος για το «Κέντρο για το παιδί»!

on .

TYROY ELISAF ARLETOS 24 6 20

• Σε αγώνα δρόμου για να δημιουργηθεί το Κέντρο για το παιδί στους χώρους του παλιού Ασύλου Ανιάτων, βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών.

Αν και πρόκειται για ένα έργο που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως είπε χθες ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ υπήρχε πρόβλημα στην ωριμότητα των μελετών, ώστε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου.
Με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, έγινε το καθοριστικό βήμα για την προώθηση της διαδικασίας.
Τέλος καλό, ως προς τα δύο αυτά σκέλη, αρκεί βεβαίως να είναι καλή και η συνέχεια, ώστε το έργο να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και οι εγκαταλειμμένες σήμερα εγκαταστάσεις του πρώην Ασύλου, να μετατραπούν σε χρήσιμη για την τοπική κοινωνία δομή, η οποία θα αναβαθμίσει και την περιοχή.
«Όταν αναλάβαμε -τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος- μας περίμενε μία πραγματικά οδυνηρή έκπληξη όσον αφορά την ωριμότητα των μελετών του συγκεκριμένου έργου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ χαμηλή. Τρέξαμε πολύ γρήγορα για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να τις ολοκληρώσουμε. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα μπερδεμένο κουβάρι με τις προγραμματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Είχαν υπογραφεί τέσσερις συμβάσεις με διαφορετικούς κάθε φορά συμμετέχοντες. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα».
Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και έκανε ειδική μνεία στην άριστη συνεργασία του Δήμου με την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Σταμάτη για την απεμπλοκή της υπόθεσης και την υπογραφή νέας προγραμματικής. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Μαρία Τσολάκη που με την συμβολή της η διαδικασία ολοκληρώθηκε και παράλληλα άνοιξε μια νέα σελίδα συνεργασίας.
«Με βάση τις εξελίξεις αυτές ο δήμος είναι μέσα στις προθεσμίες για την υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και ελπίζουμε σύντομα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Έρχονται οι καφέ κάδοι
Πρόοδος όμως σημειώνεται και στο «μέτωπο» της ολοκληρωμένης διαχείρισης των Απορριμμάτων σημειώνεται στο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλλει πρόταση για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, ήτοι με την τοποθέτηση «καφέ κάδων».
Όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Νατάσα Τύρου - Ούζα, «η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί μέρος του Περιφερειακού και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο υλοποιείται. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καλύτερη διαχείριση, θα μειώσουμε τις ποσότητες που καταλήγουν στο εργοστάσιο και φυσικά συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος».

Η παράταξη Μπέγκα
Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται πάντως αντιμέτωπη και με την κριτική της Αντιπολίτευσης και ειδικά από την παράταξη του πρώην Δημάρχου Θωμά Μπέγκα. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, υποστηρίζει, ότι η πρόταση που κατέθεσε προς χρηματοδότηση η Δημοτική Αρχή, είναι το 60% σχεδόν των αναγκών που έχει ο Δήμος, τόσο σε δράσεις, όσο και σε εξοπλισμό σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί. Χαρακτηρίζει αρνητική την εξέλιξη αυτή για το Δήμο, για να προσθέσει ότι αν και ζητήθηκαν εξηγήσεις στη συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής, αυτές δεν δόθηκαν.

Δύο νέα έργα
Με αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή δρομολογούνται δύο έργα σε τοπικές κοινότητες. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος έργων Γ. Αρλέτος, μέσω προγραμματικής σύμβασης Δήμου και Περιφέρειας θα προχωρήσει η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Μανωλιάσσας.
Παράλληλα ο Δήμος, υποβάλλει στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης, μετά από σχετική πρόσκληση, πρόταση για χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Κοινότητα Κατσικά ύψους 420 χιλιάδων ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει πλήρης και ώριμη μελέτη.