Οικουμενική» Περιφερειακή Αρχή (!) έως το 2022 προτείνει ο Σπ. Ριζόπουλος

on .

RIZOPOYLOS SPYROS

• Ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας της περιφερειακής αρχής περιλαμβάνει η πρόταση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», με επικεφαλής τον Σπ. Ριζόπουλο, που παρουσιάστηκε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Με λίγα λόγια, ο κ. Ριζόπουλος προτείνει «οικουμενική» περιφερειακή αρχή με θητεία δύο χρόνων, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2022, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζοντας πως δεν διεκδικεί ως φυσι

κό πρόσωπο καμία θέση.
Ειδικού σκοπού…
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» προτείνουν λοιπόν τη δημιουργία Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, με συμμετοχή στη διοίκηση όλων των εκλεγμένων παρατάξεων και η οποία θα βασίζεται σε 5 άξονες:
- Να παραμείνουν στις θέσεις τους Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
- Να ζητηθεί η παραίτηση όλων των Αντιπεριφερειαρχών και των μελών σε όργανα και επιτροπές.
- Να ανασυσταθεί η διοίκηση της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων με ποσοστιαία αναλογία τόσο σε επίπεδο Αντιπεριφερειαρχών όσο και σε επίπεδο 12 συμμετοχής σε όργανα και επιτροπές.
- Να συσταθεί ως επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού το Συμβούλιο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, όλων των Επικεφαλής των εκλεγμένων περιφερειακών παρατάξεων, χωρίς καμία εξαίρεση καθώς και του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
-Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα, με πρώτη την αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2020 σε προϋπολογισμό ειδικού σκοπού, με χρόνο έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου του 2020. Επίσης να υπάρξει εκ των προτέρων μια κοινή συμφωνία πως και οι προϋπολογισμοί του 2021 και 2022 θα πρέπει να υπηρετήσουν το νέο μοντέλο διοίκησης, ως το καλοκαίρι του 2022.
Ταμείο Ανασυγκρότησης…
Παράλληλα, προτείνεται και η σύσταση Ειδικού Ταμείου Ανασυγκρότησης της Ηπείρου που θα «γεμίσει» από τη μετατόπιση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πλην των δρομολογημένων έργων και από μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ.
To ΕιδικόΤαμείο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου θα στοχεύσει σε τρεις βασικούς τομείς:
-Τη διάσωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής
- Την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
-Την καταπολέμηση του ευρύ ψηφιακού αναλφαβητισμού που είναι εντονότερος στην Ήπειρο
Το συνέδριο
Ο συντονιστής της παράταξης Μιχ. Νάτσης ανακοίνωσε πως ως σήμερα έχουν εγγραφεί στην παράταξη 328 μέλη, ενώ το συνέδριο πρόκειται να γίνει, σημαντικά διαφοροποιημένο οργανωτικά λόγω των περιορισμών της πανδημίας, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.