ΚΩΝ. ΓΑΤΣΙΟΣ: Μια Ευρώπη του «βλέποντας και κάνοντας»!

on .

GATSIOS KON

• Τη στάση της Ευρώπης όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σχολιάζει με γραπτή δήλωσή του ο πρ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψ. βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ Κων/νος Γάτσιος.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης και στο γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες παρέπεμψαν το θέμα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρό της, ο κ. Γάτσιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτή δεν είναι μια αποφασιστική και θαρραλέα Ευρώπη. Είναι μια Ευρώπη τού «βλέποντας και κάνοντας». Είναι μια Ευρώπη που, δυστυχώς, συνεχίζει να ‘παίζει με τη φωτιά’...».
Ως θετικό από τη Σύνοδο Κορυφής ο Γιαννιώτης πολιτευτής αναγνωρίζει το γεγονός ότι «ετέθη επισήμως και αποτελεί πλέον μέρος της επίσημης ατζέντας η αναγκαιότητα (μέρος από) τα ελλείμματα που δημιουργούνται στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας να χρηματοδοτούνται από μεταβιβάσεις και όχι από νέο χρέος...».
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει και κάτι άλλο που είναι προβληματικό και απογοητευτικό. Η Ισπανία δε δίστασε να αναγορεύσει το αίτημα «μεταβιβάσεις και όχι δάνεια» ως ένα μείζον θέμα όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όλες τις χώρες με πολύ μικρό δημοσιονομικό χώρο (όπως η Ελλάδα) και, τελικά, για την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης. Και το έθεσε με τρόπο ευθύ και επίσημο. Με συνεντεύξεις και δηλώσεις ακόμη και της αναπληρωτή πρωθυπουργού της και με ένα non-paper προς τους ευρωπαίους ηγέτες, το οποίο φρόντισε να γνωστοποιηθεί και στα μέσα ενημέρωσης. Πέτυχε, έτσι, να κάνει την πρότασή της κεντρικό θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Στη θέση, όμως, της Ισπανίας θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο κατάρρευσης από εκείνον της Ισπανίας –για την ακρίβεια, τον μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης– και έχει πολύ περισσότερους λόγους να επείγεται για μια τέτοιου είδους διευθέτηση. Πριν μια βδομάδα, στις 17/4, πολύ πριν δημοσιοποιηθεί η πρόταση της Ισπανίας, με δημόσια παρέμβασή μου είχα παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση «να τολμήσει». Είχα δε προβλέψει ότι μια εκ μέρους της πρωτοβουλία κατάθεσης μιας καλά επεξεργασμένης πρότασης στην κατεύθυνση «χορηγίες αντί για δάνεια» θα έβρισκε πολλούς στην Ευρώπη που θα συμφωνούσαν μαζί της. Δυστυχώς, η κυβέρνηση παρέμεινε άτολμη. Προτίμησε να είναι ακόλουθος άλλων και, μάλιστα, με μισόλογα μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο. Είναι πράγματι κρίμα!..».
Και καταλήγοντας ο κ. Γάτσιος σημειώνει ότι «είναι κρίμα που η σοβαρότητα την οποία η κυβέρνηση επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιηθεί σε επιρροή στην οικονομική αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα ευρωπαϊκά πράγματα».