Κορωνοϊός - μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

on .

KYRTSOS EYROBOYLH 11 3 2020

• Σειρά γραπτών ερωτήσεων κατά προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας από τον κορωνοϊό αλλά και τις δαπάνες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενόψει του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τα έτη 2021-2027, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος. 
8 Σχετικά με τον κορωνοϊό ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά κοινή αντιμετώπιση οικονομικών συνεπειών, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «για μια ακόμη φορά η ΕΕ φαίνεται να μένει πίσω στην κοινή αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, σε σχέση με τις διαστάσεις του προβλήματος αλλά και τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται στις ΗΠΑ».
Και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για να αποκτήσουμε γρήγορα μια κοινή και αποτελεσματική οικονομική στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού…
- Όσον αφορά το  προσφυγικό-μεταναστευτικό ο Γ. Κύρτσος ρωτά για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ε.Ε., προκειμένου για να ματαιώσει την προωθούμενη μείωση των δαπανών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τη Frontex στο πλαίσιο του ΠΔΠ, τώρα που όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα με τις μεγάλες ροές είναι και θα παραμείνει σε έξαρση…
- Γραπτή ερώτηση προς την ΕΚΤ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρει «το ελληνική τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του κορωνοϊού σε μια κρίσιμη μεταβατική φάση κατά την οποία έδινε απόλυτη προτεραιότητα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
»Είναι φανερό ότι οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά, στις νέες συνθήκες, τα «κόκκινα δάνεια» και αυτό αντανακλάται και στην πορεία της μετοχής τους.
»Παράλληλα, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη το τεράστιο ιδιωτικό χρέος, προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης του 2008-2009, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όπως επιχειρήσεων στον τουρισμό και στην εστίαση, εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού…».
Και ρωτά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για να ενισχύσει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενόψει των νέων κινδύνων που δημιουργηθεί ο κορωνοϊός και να προστατεύσει παράλληλα τους οφειλέτες από δυσάρεστες καταστάσεις.