Ανίκανοι οι ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ να απορρόφήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό

on .

KAILH EYA

• Από το 2015, η ΕΕ έχει δεσμεύσει πάνω από 2,23 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε γραπτή απάντηση προς την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, για την Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, γνωστοποιεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι υπήρξαν δυσκολίες απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα και ότι ελήφθησαν αποφασιστικά μέτρα για την βελτίωσή της.
Αναφορικά με το αίτημα για συγκεκριμένο κατάλογο ΜΚΟ που έχουν λάβει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Σουηδή Επίτροπος ανέφερε πως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν είναι επιλέξιμες ως άμεσοι δικαιούχοι αλλά μπορούν να είναι συνδικαιούχοι, και ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την ανάθεση και την επιλογή των έργων και των δικαιούχων στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων.
Βάσει της απάντησης της Επιτρόπου Γιόχανσον στην επίκαιρη ερώτηση της Εύας Καϊλή, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αν και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν όλα τα χρηματοδοτικά μέσα από την ΕΕ για να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές μέσω δύο διακριτών ταμείων αλλά και έκτακτης βοήθειας, δυστυχώς ήταν αναποτελεσματικοί. Αυτό προκύπτει από τη προβληματική απορρόφηση των 2,23 δισ. ευρώ και τις ανεπαρκείς υποδομές που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή για τη φιλοξενία των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, τη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών.
»Παράλληλα, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την επιλογή των ΜΚΟ που συμμετείχαν στο σχέδιο της αντιμετώπισης των αυξημένων ροών μεταναστών και προσφύγων. Το τραγικό παράδειγμα της Μόρια επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης και την επιλογή των συνδικαιούχων συνεργατών της. Οι λανθασμένες επιλογές και η ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης μας έφτασαν εδώ...».