Οι Ομογενείς περιμένουν την αποκατάσταση της αδικίας για την εθνική σύνταξη

on .

OMONOIA KTIRIO

Στο ιστορικό του ασφαλιστικού που προκαλεί την αδικία σε βάρος των ομογενών της Αλβανίας και του Πόντου αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Γιώργος Τζομάκας, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, με αφορμή τη δημοσίευση του νόμου για το ασφαλιστικό.
Ο κ. Τζομάκας ανέφερε πως δεν έχει συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό η λύση του προβλήματος που αφορά την εθνική σύνταξη για τους ομογενείς, κάτι όμως που έχει ξεκαθαριστεί από την Κυβέρνηση πριν την ψήφιση του νόμου,  καθώς ειπώθηκε από  τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο  ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απαιτεί αναλογιστική μελέτη και αυτό αναμένεται να γίνει με άλλο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση στο τέλος Μαρτίου. 
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Οργάνωσης των Βορειοηπειρωτών, η «τιμωρία» τους έγκειται στην εξής προϋπόθεση: Για να πάρει κάποιος ολόκληρη την εθνική σύνταξη –384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης– θα πρέπει να έχει 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη όσοι συνταξιοδοτούνται με 20, 30 ή 35 έτη ασφάλισης. Ειδικά οι Βορειοηπειρώτες που έφθασαν μαζικά στην Ελλάδα μετά το 1992. Επίσης όποιος λαμβάνει «σύνταξη» 100 ή 150 ευρώ, δεν δικαιούται ολόκληρο το ποσό της σύνταξης ανασφάλιστου (360 ευρώ).
Όπως εξήγησε ο κ. Τζομάκας, τα 40 χρόνια παρουσίας αφορούν σε μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους Βορειοηπειρώτες, σημειώνει ότι «η νομιμότητά μας ξεκινάει το 1998, με την έκδοση του ειδικού δελτίου ταυτότητας του ομογενούς. Στην καλύτερη περίπτωση ένας Βορειοηπειρώτης έχει 20-22 χρόνια νόμιμης παρουσίας στην Ελλάδα».
«Εμείς εγκαίρως φροντίσαμε να ενημερώσουμε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Κάναμε γνωστό το θέμα στον κ. Μητσοτάκη. Και τον Νοέμβριο δεσμεύτηκε ότι θα το επιλύσει. Το χαρακτήρισε άδικο, το ίδιο και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί», τόνισε ο κ. Τζομάκας.