Έξι στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για τις προκλήσεις της Τουρκίας

on .

ND SYRIZA DHMOSKOPHSH

• Σταθερά διψήφιο προβάδισμα για την ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 12,5%, ανησυχία για την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και ικανοποίηση για την επιλογή Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας αποτυπώνει δημοσκόπηση της Pulse, η οποία παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Στο… κόκκινο τα ελληνοτουρκικά 
Οι πολίτες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση ανησυχούν για την κλιμάκωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα το 62% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, το 16% ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 16% ανησυχεί ελάχιστα ή λίγο. Το υπόλοιπο 6% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Παράλληλα το 55% θεωρεί πως οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά είναι στη θετική κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 36% που τις θεωρεί λάθος και 9% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Μπροστά με 12,5 μονάδες 
Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 12,5% μονάδων στην ΝΔ. Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το Μέρα25 με 3% και η Χρυσή Αυγή με 1,5%.
Άλλο κόμμα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά, Πλεύση Ελευθερίας) απαντά ότι θα ψηφίσει το 4%.  Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων που φτάνει στο 12%. Συγκεκριμένα, το λευκό, άκυρο και η αποχή συγκεντρώνουν το 3,5% των προτιμήσεων και το 8,5% απαντούν ότι είναι αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν τι θα ψηφίσουν.
Η παράσταση νίκης δίνει 66% στη ΝΔ, 19% στον ΣΥΡΙΖΑ, 6% άλλο και 9% δεν ξέρω δεν απαντώ.
Οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συγκεντρώνει το 44%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί στο 26%. Αντίθετα, το 25% δεν κρίνει κανέναν από τους δύο ως καταλληλότερο.
Προσφυγικό – οικονομία - Σακελλαροπούλου
Το 49% των πολιτών θεωρεί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το προσφυγικό πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 39% θεωρεί πως είναι σε λανθασμένη πορεία.
Οι πολίτες δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάστασή τους. Το 47% απαντά ότι η προσωπική οικονομική κατάστασή του είναι μέτρια και το 32% δύσκολη/πολύ δύσκολη. Μόλις το 16% λέει ότι η οικονομική κατάστασή του είναι άνετη και πολύ άνετη.
Όσον αφορά στην επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 58% την αξιολογεί θετικά, ενώ το 31% αρνητικά, με το 11% να απαντάει πως δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.