«Σφάζονται» στην Αλβανία Ε. Ράμα και Ιλ. Μέτα!

on .

META RAMA

• Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία με την ανοικτή σύγκρουση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα και του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Αφορμή για την αντιπαράθεση είναι η ανασύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί τα δυο τελευταία χρόνια εξαιτίας του γεγονότος ότι τα οχτώ από τα εννιά μέλη του είχαν προβλήματα με την δικαιοσύνη.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα για την αντικατάσταση των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου ώστε αυτό να επαναλειτουργήσει.
Με βάση τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, όρισε πριν δύο μέρες ένα μέλος δικής του επιλογής, όμως για την ίδια θέση η Βουλή, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενέκρινε άλλη υποψηφιότητα, την οποία ο Μέτα την χαρακτήρισε παράνομη.
Η άρνηση του Μέτα να ορκίσει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση επιλογή εξόργισε τον πρωθυπουργό Ράμα που συγκάλεσε έκτακτη ολομελή σύνοδο το σώμα της Βουλής για να υιοθετήσει ψήφισμά της, με το οποίο καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί το Σύνταγμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά όλων εκείνων, που όπως είπε, δια της παραβίασης του Συντάγματος επιδιώκουν να ελέγξουν όλο το δικαστικό σύστημα στη χώρα.
Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι θα απευθυνθεί ανοιχτά για το θέμα αυτό στους πολίτες αλλά και στον διεθνή παράγοντα ώστε να εμποδιστεί «η συμμορία σφετεριστών», όπως χαρακτηριστικά είπε, και να περιφρουρηθεί το δημοκρατικό πολίτευμα.
Στις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου συμπεριλαμβάνονται προς εξέταση καυτές υποθέσεις όπως η συνταγματικότητα των αμφιλεγόμενων δημοτικών εκλογών τον προηγούμενο Ιούνιο, η συνταγματική εγκυρότητα της Βουλής μετά από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ακόμα και η νομιμότητα της αποπομπής του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία την οποία, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη δρομολογήσει στη Βουλή η κυβέρνηση.