Καθήλωσε με την ομιλία του χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας

on .

TASOYLAS KOSTAS EPITROPH 2021 7 11 19

• Την πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής, θα προετοιμάσει, θα προγραμματίσει και θα συντονίσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε χθες στην κατάμεστη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
Στην επίσημη εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κ. Τασούλας
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, για μια ακόμη φορά καθήλωσε τους παρευρισκομένους με την εμπνευσμένη ομιλία του, ξεκινώντας μ’ ένα απόσπασμα από το χρονικό του μεγάλου ξεσηκωμού του Θανάση Πετσάλη Διομήδη.
Ο Γιαννιώτης πολιτικός παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία, με την προσπάθεια που ξεκινάει τώρα η σύγχρονη Ελλάδα για «να αναδείξει την αξία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της ως εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».
Και σε άλλο σημείο ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το 1957 στην πρώτη Πολιτική Επιτροπή του ΟΗΕ, όταν εμαίνετο ο αγώνας της ανεξαρτησίας της Κύπρου, κατηγορήθηκε η Ελλάς ότι επιδιώκει την πραγμάτωση της εδαφικής Μεγάλης Ιδέας. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας, πήρε το λόγο και είπε: «Επιδιώκουμε την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, αλλά με άλλη μορφή, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια πολιτεία ισάξια των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου και έχει ξεκινήσει αυτό να γίνεται, γιατί εγκαταλείπουμε πίσω την ‘‘ψωροκώσταινα’’». Και έχει ξεκινήσει να γίνεται, γιατί αν, ας πούμε σήμερα, γινόταν ένας παγκόσμιος διαγωνισμός, το 1957, για το ποια χώρα θα είχε την πιο σπουδαία όπερα να επιδείξει, το πρώτο βραβείο θα το έπαιρνε η Ελλάς, γιατί Διευθυντής Ορχήστρας θα ήταν Μητρόπουλος, σοπράνο θα ήταν η Μαρία Κάλλας, βαθύφωνος θα ήταν ο Μοσχονάς της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και τενόρος ο Πασχάλης της Όπερας του Μιλάνου! Αυτή την Ελλάδα βρίσκουμε εν σπέρματι στα παλιά πρακτικά του ΟΗΕ, να περιμένει εμάς, μετά τη διδαχή του μηνύματος του ’21 να ολοκληρώσουμε και να την κάνουμε ισάξια των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου».

Ο Κ. Μητσοτάκης
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους. Στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας. Υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με σταθερή πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία…».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στη στελέχωση της Επιτροπής με κορυφαίες προσωπικότητες διεθνούς κύρους: διακεκριμένους ιστορικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, αλλά και ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής, της Γενετικής, καθώς και εκπροσώπους της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η Γ. Αγγελοπούλου
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς και την προσέγγιση της Επιτροπής, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η ολοκλήρωση μίας πορείας 200 χρόνων αφορά όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όπου γης, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση, για μία άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας, όχι μόνο να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε, να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Να συζητήσουμε πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον: το 2025, το 2031 ή το 2051…».
* * *
Αμέσως μετά το πέρας της τελετής, η Πρόεδρος και τα μέλη της μετέβησαν στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου είχαν συνάντηση γνωριμίας με τον Κ. Τασούλα και τον Πρωθυπουργό.