Η Γαλλία αντιδρά για ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Αλβανίας

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία (και βεβαίως με τα Σκόπια), άρχισε αφού σε τρία 24ωρα συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.. Αν και δεν αποκλείεται η «ατζέντα» των θεμάτων να αναπροσαρμοστεί μετά την στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη Συρία και το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με το μεταναστευτικό - προσφυγικό, με τα ως τώρα δεδομένα θα υπάρξει συζήτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Με τη Γερμανία, όπως και τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. να έχουν ταχθεί υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι αντιστάσεις που υπάρχουν από τις χώρες που αντιδρούν είναι πολύ έντονες. Μια από αυτές- που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο- είναι η Γαλλία που εμμένει στη θέση της να μη δοθεί το ενταξιακό «πράσινο φως».
«Οι δύο χώρες δεν έχουν υλοποιήσει όσα απαιτούνται από αυτές και οφείλουν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση την άνοιξη του 2020.
Η θέση της Γαλλίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί σε φλέγοντα θέματα που την αφορούν, όπως το Brexit, το μεταναστευτικό και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το ζήτημα της διεύρυνσης πρέπει να αναβληθεί γι’ αργότερα.
Οι απόψεις των Ευρωπαίων είναι σαφώς καλύτερες για το κρατίδιο των Σκοπίων, όμως θα είναι δύσκολο να διαχωρίσουν την απόφαση.
Διπλωμάτες χωρών που υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών, ως επιχείρημα κατά της παράτασης λήψης της απόφασης, προβάλλουν τη διακύβευση της αξιοπιστίας της Ε.Ε. ενώ παράλληλα επικαλούνται και κίνδυνο ενίσχυσης της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή.
Ειδικά βέβαια για την Αλβανία, εκείνο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι- σύμφωνα με άλλους διπλωμάτες- είναι και οι στενές σχέσεις του Ράμα με τον μακελάρη Ερντογάν που έχει στραφεί ανοικτά πλέον κατά της Ε.Ε..
Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης παραμένει σταθερή: Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κάλεσε την Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.
Οι προειδοποιήσεις όμως αυτού του είδους δεν πιάνουν τόπο. Τελευταία απόδειξη η ανεμπόδιστη δράση εθνικιστών και κρατικών φορέων κατά ομογενών μας.
Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, η Αστυνομία εμπόδισε τις εργασίες κατασκευής μικρής εκκλησίας στη μνήμη του Κων. Κατσίφα στους Βουλιαράτες με το πρόσχημα της έλλειψης άδειας από το Δήμο. Μόλις η οικογένεια έκανε τη σχετική αίτηση, άγνωστοι έσπασαν τα τούβλα και έσχισαν τους σάκους με τα τσιμέντα! Φυσικά η ανακάλυψη των ενόχων, θα γίνει όταν ολοκληρωθεί και η έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας του Κατσίφα...