Η Αλβανία πιέζεται για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIA

• Με «κρύα καρδιά» και με πολλές επιφυλάξεις οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προετοιμάζουν τις θέσεις τους για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17/18 Οκτωβρίου 2019, σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβουν αν θα δοθεί «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών Αλβανίας και Σκοπίων. Και ναι μεν για το δεύτερο κρατίδιο, δεν υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις, για την Αλβανία όμως υπάρχει έντονο παρασκήνιο και πλήθος επιφυλάξεων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην προ δύο ημερών συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδος, υποσχόμενος συνεργασία και διάλογο με τη χώρα μας.
Μια από τις χώρες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις της Ε.Ε. είναι αναμφίβολα η Γερμανία, που κατά βάθος παρουσιάζεται «διχασμένη» και αυτό αποδείχτηκε χθες όταν το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την πρόταση των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών συνασπισμών σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Έγκριση με προϋποθέσεις
Η εξουσιοδότηση της Γερμανικής Βουλής προς την Κυβέρνηση αναφέρεται σε έγκριση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Ωστόσο τίθεται μια προϋπόθεση που ουσιαστικά καθιστά πολύ δύσκολη τη λήψη της σχετικής απόφασης, καθώς τονίζεται πως «η έγκριση θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διαπιστώσει ότι τηρούνται οι όροι που έχουν τεθεί»! Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές πρόκειται για μια κίνηση τακτικής, καθώς η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως αν ελάμβανε ξεκάθαρη αρνητική θέση, τότε ίσως να αποσταθεροποιείτο ακόμη περισσότερο η Αλβανική Κυβέρνηση και θα απομακρυνόταν ακόμη πιο πολύ από τη διαδικασία ενσωμάτωσης με την Ε.Ε.
Σε περίπτωση δε που η Γερμανική πρόταση «περάσει» από την Ε.Ε. -ήδη υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από άλλες χώρες, όπως της Ολλανδίας, της Γαλλίας κ.α.- τότε εκτιμάται πως η ευθύνη θα περάσει στην πλευρά της Αλβανίας που πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και κυρίως τη λειτουργία του Συνταγματικού και του Ανώτατου Δικαστηρίου και να προχωρήσει η εκλογική μεταρρύθμιση. Βέβαια από Ελληνικής πλευράς προτάσσονται και άλλα ζητήματα, όπως είναι ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κ.α., που αναμένεται να τεθούν στην «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η απόφαση της Γερμανικής Βουλής, ικανοποίησε και την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση της Αλβανίας. Ο Έντι Ράμα, ευχαρίστησε την «Άντζελα», ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποτυχία να πάρει το πράσινο φως.

Απόφαση με «αστερίσκους»
Στο «δια ταύτα» όλα δείχνουν πως η υιοθέτηση της γερμανικής πρότασης δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαια. Ακόμη όμως και να γίνει δεκτή, θα πρόκειται για απόφαση με αστερίσκους και εν αναμονή μέχρι η Αλβανία να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Η επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος
Εν όψει της αναμενόμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φαίνεται πως υπάρχει έντονη πολιτική κινητικότητα στην Αλβανία. Από την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να συμμετάσχει στην συνδιάσκεψη για την εκλογική μεταρρύθμιση φαίνεται πως... υφαίνεται κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων συνασπισμών της Αλβανίας ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ προέβη σε δήλωση με την οποία συγχαίρει τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος για την επιστροφή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μετά τον ορισμό εκπροσώπων στην διάσκεψη που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και τον χαρακτήρισε «πραγματικό ηγέτη».
Αντίστοιχη δήλωση έγινε από την πρεσβεία της Ε.Ε. στα Τίρανα. Οι πραγματικές προθέσεις βέβαια και ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Αλβανία θα διαφανούν από την στάση που θα κρατήσουν τα δύο κόμματα, όταν θα πρέπει να επιλυθούν τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν το κράτος δικαίου.