5 χρόνια στα… αζήτητα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO!

on .

MHTSOTAKHS TASOYLAS MENDONH ZAGORI 17 9 19

• Η απόφαση της Κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ένταξης του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως πολιτιστικό τοπίο, ουσιαστικά ξαναπιάνει το «νήμα» από εκεί που είχε μείνει τον Ιανουάριο του 2015, με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση για να προτείνει το Ζαγόρι προς ένταξη στην UNESCO είχε ληφθεί το Δεκέμβριο του 2014, από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, με την Λίνα Μενδώνη να υπηρετεί τότε ως Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο.
Η ανακοίνωση συνοδεύονταν και από εκδήλωση ενδιαφέροντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς να συνδράμει στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν το θέμα «ξεχάστηκε» -ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε παρά τα αντιθέτως λεγόμενα δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με παρεμβάσεις και προτάσεις γενικότερου ενδιαφέροντος- και έτσι πέντε σχεδόν χρόνια μετά Κ. Τασούλας και Λ. Μενδώνη από διαφορετικούς -αλλά κομβικούς ρόλους- καλούνται να τρέξουν και πάλι το θέμα, με δύο επιπλέον πλεονεκτήματα: Δρομολογούν ένα έργο – πρόταση που πιστεύουν απόλυτα και έχουν τη στήριξη του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ο προγραμματισμός που υπάρχει προβλέπει να κατατεθεί ο τελικός φάκελος της υποψηφιότητας στην UNESCO τον Φεβρουάριο του 2021.
«Το 2014, το υπουργείο Πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, είχε ξεκινήσει την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, ωστόσο ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος αδράνειας, έως το καλοκαίρι του 2019, όταν το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια» σημειώνει το ΑΠΕ.
Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Τασούλας, ως βουλευτής Ιωαννίνων, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή για την όλη υπόθεση, με το υπουργείο Πολιτισμού να δίνει τότε την απάντηση ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένος φάκελος, αλλά και δεν εδέησε κανείς από τους υπουργούς που πέρασαν από την ηγεσία του να μεριμνήσει για τη σύνταξή του. Τα πολιτιστικά τοπία επιλέγονται από την UNESCO λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών. Αν θα τα καταφέρει το Ζαγόρι, θα δείξει…
Το Ζαγόρι, πάντως, έχει ήδη μια σημαντική εμπειρία με την UNESCO, καθώς το γεωπάρκο Βίκου-Αώου έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, με ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου.