Ισχυρές αντιδράσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Παρά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και των Σκοπίων με την Ε.Ε., Γαλλία, Ολλανδία και Δανία αντιδρούν σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και η Γερμανία- πιο κεκαλυμμένα βέβαια- η οποία είχε ταχθεί επίσης υπέρ μετάθεσης της συζήτησης από τον περασμένο Ιούνιο για το Φθινόπωρο, χωρίς και πάλι να είναι βέβαιο πως θα ισχύσει η χρονική ημερομηνία.
Στον «προβληματισμό» των τριών χωρών, έρχονται να προστεθούν και τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία προκύπτει πώς η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί την ένταξη αυτών των χωρών. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εξελίξεις, τις οποίες αποδίδει σε εσωτερικά ζητήματα των άλλων χωρών, αποσιωπώντας την κατάσταση στην Αλβανία, την οποία όμως περιγράφει ο Λουίτζι Σορέκα, πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία.
«Υπάρχουν ζητήματα όπου το αλβανικό κράτος πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο: Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί καθημερινό αγώνα, όπως και του οργανωμένου εγκλήματος. Το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μεγάλη πληγή» υποστηρίζει.
• Κι ενώ η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία παραμένει σε εκκρεμότητα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης μετακίνησης μεταναστών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό η FRONTEX, με 15 άτομα αστυνομικό προσωπικό, συνεχίζει τις περιπολίες μαζί με τους Έλληνες αστυνομικούς τη φύλαξη των συνόρων με Αλβανία, ενώ άλλοι 50 αστυνομικοί της έχουν εγκατασταθεί μέσα στην Αλβανία με στόχο να περιορίσουν το διασυνοριακό έγκλημα στην… πηγή του.