Η Βουλή εφάρμοσε το Σύνταγμα για την υπόθεση Π. Πολάκη

on .

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 22 7 19

Υπέρ της άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και για συκοφάντηση του Προέδρου των Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ψήφισε χθες η Βουλή. Υπέρ της άρσης τάχθηκαν Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια θεατρική κίνηση αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του Π. Πολάκη.
Η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά ήταν για τους τύπους, καθώς ήθελε δηλαδή η υπόθεση Πολάκη να συζητηθεί σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και όχι με την πρόταση των Εισαγγελέων, που αναφερόταν στη διάταξη περί άρσης ασυλίας των βουλευτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Πολάκης έκαναν λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό, ωστόσο απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά και πολιτικά ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος εκτός των άλλων, ανέφερε πως στην εφαρμογή της διαδικασίας περί άρσης της βουλευτικής ασυλίας περιλάμβανε και η εισήγηση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ Μ. Καλογήρου στη διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή.
Η υπόθεση Πολάκη, όπως και η απάντηση του Κ. Τασούλα κυριάρχησε στη χθεσινή ειδησεογραφία. Η απάντηση του Προέδρου της Βουλής δόθηκε μετά τη μομφή που του απηύθυνε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος, για «συμμετοχή του σε αντισυνταγματική διαχείριση του θέματος».

Σκόπιμη κωλυσιεργία ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ήταν αποκαλυπτικός στις διευκρινίσεις που έδωσε: Είπε πως η προηγούμενη Βουλή πριν από τις εκλογές είχε δυόμιση μήνες στη διάθεσή της να φέρει σε πέρας τις υποθέσεις Πολάκη, όπως η τότε πλειοψηφία θεωρούσε σωστό. «Αν, δηλαδή, υιοθετούσε κανείς τα περί δήθεν συμμετοχής της Βουλής σε ξεκάθαρη πολιτική δίωξη του κ. Πολάκη, κάτι που απορρίπτω κατηγορηματικά για την παρούσα Βουλή, θα μπορούσε να πει ότι η προηγούμενη Βουλή, αδρανώντας, τον άφησε εκτεθειμένο και δεν του έλυσε το θέμα σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείτο για άλλους υπουργούς», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Συνεπώς, δεν αφορά την κυβέρνηση αυτή η ιστορία, δεν είναι ούτε δίωξη, ούτε αήθης πολεμική, είναι τήρηση θεσμών, τήρηση προθεσμιών και προστασία του γοήτρου του Κοινοβουλίου από οποιαδήποτε υπόνοια ότι δήθεν το Κοινοβούλιο, αδρανώντας, προασπίζεται μέλη του έναντι της ευλόγου αξιώσεως οποιουδήποτε να τυγχάνει εννόμου προστασίας».

Τήρηση του Συντάγματος
Ως προς «το γιατί» συζητήθηκε τώρα το θέμα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής ανάφερε, πως είναι «τα δύο άρθρα του Συντάγματος, που μας υποχρεώνουν να κάνουμε αυτή τη διαδικασία, είναι το άρθρο 20, που λέει ότι έκαστος δικαιούται εις παροχή εννόμου προστασίας, άρα έκαστος δικαιούται να εγκαλεί ή να μηνύει οποιονδήποτε σε αυτή τη χώρα. Είναι, δηλαδή, η στοιχειώδης υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να προστατεύει αυτό το δικαίωμα. Το άλλο άρθρο που είναι το άρθρο 62 λέει ότι εάν περάσουν τρεις μήνες από την ημερομηνία που ο εισαγγελέας καταθέτει στη γραμματεία του προέδρου της Βουλής έγκληση ή μήνυση κατά βουλευτού και περάσει άπρακτο, ανεξέταστο δηλαδή το τρίμηνο, τότε λογίζεται ότι η Βουλή απέρριψε το αίτημα για δίωξη».
«Εμάς ως Βουλή, κι όχι την κυβέρνηση που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα, μας καταδίωκαν δύο ημερομηνίες εκτός από αυτά τα δύο άρθρα», σημείωσε ο κ. Τασούλας και ειδικότερα ανέφερε ότι «η πρώτη μήνυση εναντίον του κ. Πολάκη για τη φερόμενη υποκλοπή κατατέθηκε 27 Μαρτίου και η δεύτερη μήνυση για την εξύβριση και τη συκοφαντική δυσφήμηση περιήλθε στη γραμματεία στις 9 Απριλίου κάτι που σήμαινε ότι εάν δεν κινούνταν η υπόθεση, όπως κινήθηκε από τη Βουλή και από την Επιτροπή Δεοντολογίας, μεθαύριο 2 Αυγούστου, εξέπνεε το τρίμηνο. Με βάση το Σύνταγμα κάτι τέτοιο θα εθεωρείτο ότι η Βουλή σιωπηλά αποφάσισε αδρανώντας να μην ερευνήσει μια υπόθεση η οποία πηγάζει από το άρθρο του Συντάγματος ότι δηλαδή καθένας δικαιούται σε παροχή εννόμου προστασίας».
Καταλήγοντας ο κ. Κ. Τασούλας πρόσθεσε πως «η Βουλή, η οποία είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, ενήργησε θεσμικά, δεν πρόκειται περί διώξεως πρόκειται περί εφαρμογής του Συντάγματος και των νόμων».