Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή!

on .

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 2 18 7 19

 Πράξη κάνει με το «καλημέρα» τη δέσμευσή του για αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, ο Πρόεδρός της Κώστας Τασούλας.
Με χθεσινή του δήλωση και με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας δύο δικογραφιών Εισαγγελέων κατά του πρώην Υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη, υπογράμμισε πως ενεργεί υπεράνω των θέσεων και απόψεων Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, παρά μόνο με στόχο την προστασία της Βουλής.
«Η αντιπολίτευση -τόνισε- έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή, υποψία ότι αδρανεί ή αμελεί προκειμένου να «προστατεύσει» κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».
Παραπομπή Πολάκη
Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνήλθε χθες για να γνωμοδοτήσει για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Πολάκη σχετικώς με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: Η μία, την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησε να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις, υποστηρίζοντας πως πρέπει να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, ενώ ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό σε βάρος του.
Η πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι το αίτημα της εισαγγελικής αρχής, όπως αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφορά στην εφαρμογή του άρθρου περί άρσης ασυλίας του ως βουλευτή.
Ερωτηθείς σχετικά και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ανέφερε ότι «το σωστό είναι να ακολουθούμε ως Βουλή αυτό το οποίο ζητεί η εισαγγελική αρχή», υπενθυμίζοντας ότι ο εισαγγελέας στο διαβιβαστικό του για τις υποθέσεις Πολάκη δεν αναφέρεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, αλλά στο άρθρο 62 το οποίο αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτή.
Φρόντισαν προεκλογικά…
«Οι υποθέσεις που έρχονται στη Βουλή κρίνονται με βάση τα εισαγγελικά αιτήματα. Και το αίτημα του εισαγγελέα ήταν με το άρθρο του Κανονισμού για τη βουλευτική ασυλία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Θάνος Πλεύρης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Επισήμανε επίσης πως η υπόθεση Πολάκη, σχετίζεται με τις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες το κακούργημα της παράνομης τηλεφωνικής καταγραφής έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα. «Το προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Πολάκης διωκόταν για κακούργημα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές το έκαναν πλημμέλημα για να μη λογοδοτήσει γι' αυτά που έχει κάνει», είπε ο κ. Πλεύρης.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη τάχθηκαν οκτώ από τους έντεκα βουλευτές που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της ΝΔ, ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης), δύο βουλευτές ψήφισαν κατά (του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25), ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποχώρησε.
Να σημειωθεί πώς οι δικογραφίες είχαν αποσταλεί στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, αλλά η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν τις είχε προωθήσει προς συζήτηση.