Αδιέξοδο στην Αλβανία για τις δημοτικές εκλογές

on .

META RAMA 1

• Εντείνεται το αδιέξοδο στην Αλβανία, ενόψει των μεθαυριανών δημοτικών εκλογών όπως εμμένει να διεξαχθούν ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Ο Πρόεδρος Ίλιρ Μέτα ανήγγειλε χθες νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους, αυτήν της 13ης Οκτωβρίου, αλλά ο Ράμα επιμένει ότι αυτές θα γίνουν την Κυριακή 30 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, οπαδοί της αντιπολίτευσης, η οποία έχει δηλώσει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, επιχειρούν να εμποδίσουν την προετοιμασία τους, καταστρέφοντας σε πόλεις και χωριά της Αλβανίας τεχνικές υποδομές (κάλπες, ψηφοδέλτια, κ.λπ.), συγκρουόμενοι πολλές φορές με την Αστυνομία.
Επιπλέον, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ότι μοιράζει χρήματα για την αύξηση της συμμετοχής στην ψηφοφορία της Κυριακής και όπλα σε οπαδούς της για να αποτρέψει την αντιπολίτευση στις προσπάθειες να εμποδίσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας την προσεχή Κυριακή.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Μέτα ανέφερε ότι η νέα ημερομηνία συμπληρώνει το κενό του διατάγματος της 10ης Ιουνίου με το οποίο ο ίδιος ακύρωσε την ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, ότι δεδομένης της αδιέξοδης κατάστασης επιδιώκει να δώσει μια ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετάσχουν στις εκλογές ώστε αυτές να πληρούν την δημοκρατική αρχή της επιλογής μεταξύ τουλάχιστον δύο υποψηφιοτήτων.
Ο άλλος λόγος που κατά τον Αλβανό Πρόεδρο τον οδήγησε να μεταθέσει τις εκλογές στη συγκεκριμένη ημερομηνία σχετίζεται με τις εν εξελίξει ενταξιακές διαδικασίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αίτημα της Αλβανίας για χορήγηση ημερομηνίας έναρξής τους.