ΘΕΟΔ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Θα αγωνισθώ για να μειωθεί η ανεργία των νέων στη χώρα…

on .

KALAMPOKHS THEODOROS

• Στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ολόκληρη τη χώρα, ο πιο νέος – Ηπειρωτικής μάλιστα καταγωγής - υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. μίλησε στον «Πρωινό Λόγο». Πρόκειται για τον 29χρονο Θοδωρή Καλαμπόκη, σύμβουλο επιχειρήσεων με δυο μεταπτυχιακά στο London School of Economics (LSE), με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στα γραφεία της εφημερίδας.

Η συνέντευξη…

Ερ.: Θοδωρή, σ’ ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου στον «Π.Λ.». Πες μας πώς παρά το νεαρό της ηλικίας σου, αποφάσισες να αναμετρηθείς μέσα από μια πολύ δύσκολη κάλπη; Τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

-Η χαρά είναι όλη δική μου! Είναι μεγάλη τιμή μία συζήτηση με μία από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας!
Όσο για το ερώτημα: Πιστεύω πως, αν δεν κινητοποιηθείς σήμερα, όταν η κατάσταση είναι όπως είναι, τότε πότε; Είμαι 29 χρονών, βλέπω την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η γενιά μου είναι η πιο μορφωμένη γενιά των τελευταίων δεκαετιών, με τις λιγότερες όμως ευκαιρίες να δείξει τι αξίζει. Είναι η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση και αδικήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή να είμαι ο νεότερος υποψήφιος στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όμως, να εκπροσωπήσω επάξια τους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Η ανεργία είναι το πιο βασικό πρόβλημα των νέων σήμερα. Αν με τη στήριξη των πολιτών καταφέρω και εκλεγώ Ευρωβουλευτής, θα αξιοποιήσω κάθε εργαλείο που θα έχω στη διάθεσή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, για να μειωθεί η ανεργία των νέων στην Ελλάδα. Προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων, προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων, προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας νέων στον ιδιωτικό τομέα. Ό,τι περνάει από το χέρι μου, θα το κάνω.
Όποιος πιστεύει στην αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, στο τέλος των πελατειακών σχέσεων, στις ευκαιρίες για τους νέους καταρτισμένους ανθρώπους, στους πολιτικούς που είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν εις όφελος των πολλών ακόμα και αν έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, σε αυτές τις Ευρωεκλογές έχει μια επιλογή στο πρόσωπό μου.

Ερ.: Μετά από τρία χρόνια στο Λονδίνο και όμως επέστρεψες. Τι μπορεί να κινητοποιήσει τους νέους μας να επιστρέψουν;

-Το 2015 τελείωσα το 2ο μεταπτυχιακό μου στο London School of Economics. Το ίδιο καλοκαίρι έλαβε χώρα και το δημοψήφισμα. Συμμετείχα ενεργά στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» από την πρώτη στιγμή. Απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα γιατί αισθάνθηκα για πρώτη φορά εγκλωβισμένος στην ίδια μου τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες συνομήλικοί μου πήραν τα διαβατήριά τους και έφυγαν στο εξωτερικό. Εγώ πείσμωσα και ακολούθησα την αντίθετη διαδρομή. Γύρισα στην Ελλάδα, με σκοπό να αγωνιστώ για τις αξίες μου και τα ιδανικά μου. Ήμουν τυχερός βέβαια γιατί βρήκα δουλεία ως σύμβουλος επιχειρήσεων στο αντικείμενό μου. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι νέοι μας με εξαιρετικές σπουδές και ικανότητες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργηθούν καλές δουλειές και η χώρα μας να αρχίσει να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο έτσι υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα, για τους νέους μας που εργάζονται στο εξωτερικό. Να δούμε επιτέλους μεγάλες επενδύσεις να έρχονται στη χώρα μας και να ξεκινήσουν όλα τα μεγάλα projects που παραμένουν παγωμένα, όπως για παράδειγμα το project του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ερ.: Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;

-Τους καλώ όλους να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και να δώσουν μεγάλη σημασία στα πρόσωπα που θα επιλέξουν να τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζητώ από τον κόσμο να εμπιστευτεί και τη νέα γενιά. Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο μόνο 10 από τους 751 βουλευτές πανευρωπαϊκά είναι κάτω των 35 ετών. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
* * *
«Είμαστε απόδημοι Ηπειρώτες και επισκέπτομαι συχνά την Ήπειρο…»

• Σημειώνουμε ότι ο Θοδωρής Καλαμπόκης δεν ήλθε στην Ήπειρο ευκαιριακά, ενόψει των Ευρωεκλογών, για να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Την επισκέπτεται πολλές φορές το χρόνο, γιατί είναι και η δική του πατρίδα.
«Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κληματιά. Είμαστε κι εμείς, λοιπόν, απόδημοι Ηπειρώτες και επισκέπτομαι συχνά την Ήπειρο καθώς έχω εδώ μεγάλη οικογένεια», μας είπε για να τονίσει: «Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στην Ήπειρο είναι τεράστιες, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, και με τη βοήθεια της Ε.Ε. αλλά και ως μέρος μία εθνικής πολιτικής ανάπτυξης της περιφέρειας και δημιουργίας περιφερειακών επιχειρηματικών κέντρων.
»Εκτός από Ηπειρώτης, είμαι και Πολίτης από τη μεριά της μητέρας μου. Έχω, λοιπόν, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα που άπτονται των ελληνικών εθνικών μειονοτήτων, και μία από αυτές είναι και η μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, η οποία καταπιέζεται διαρκώς από την Αλβανία, ακόμα και σήμερα. Τα Ηπειρωτικά ζητήματα λοιπόν δεν είναι μόνο οικονομικά ή θέματα υποδομών, αλλά και θέματα εθνικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δική μου φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο αυτά τα θέματα θα τα αναγάγει και δεν θα τα αφήσει να μείνουν σχεδόν κάτω από το χαλί»!