Ο Κ. Τασούλας ομιλητής για τις Ευρωεκλογές στο ΕΛΙΑΜΕΠ Αθηνών

on .

TASOYLAS KOSTAS 1 

• Στην σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο Γιαννιώτης βουλευτής της Ν.Δ., πρ. Υπουργός Κώστας Τασούλας, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσαν στην Αθήνα το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2019 και μετά θα έχει τις περισσότερες αρμοδιότητες που είχε ποτέ σε θέματα προϋπολογισμού, νομοθέτησης και ελέγχου της Επιτροπής, δηλαδή τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή από τότε που συστήθηκε, γι’ αυτό και η υπερψήφιση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εδώ εκπροσωπούνται κυρίως από τη Ν.Δ., θα ενισχύσει ουσιαστικά τις προοπτικές αλλά και τις παρεμβάσεις που θα μπορούν να ασκηθούν στη χώρα μας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».
Κατά τον Κ. Τασούλα μια ισχυρή και ενημερωμένη ομάδα νεοδημοκρατών ευρωβουλευτών θα μπορέσει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην εγγραφή και αξιοποίηση αναπτυξιακών χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χώρα μας, όπως είναι προγράμματα για νέα οδικά δίκτυα, για στήριξη μικρομεσαίων αλλά και του πολιτισμού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλέον συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών το 80% των περιπτώσεων που ενδιαφέρουν το μέσο πολίτη της Ευρώπης, ενώ οι στόχοι της ΕΕ για το άμεσο μέλλον είναι εξίσου συμβατοί με τις ανησυχίες των λαών (περιβάλλον, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, κοινωνική προστασία, καταπολέμηση ανεργίας). Η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί τη βοήθεια της ΕΕ για να εμπεδώσει την εκτός κρίσης πορεία. Και η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στη διεύρυνση των θετικών ρόλων και αρμοδιοτήτων της Ευρώπης, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη ως προς τις πολιτικές της, ιδίως της σύγκλισης.
Ο Γιαννιώτης βουλευτής χαρακτήρισε την προσχώρησή μας στην, τότε, ΕΟΚ το 1981 ως μια ιστορική πολιτική πρωτοβουλία, που προσέφερε στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη ευκαιρία προκοπής και ασφάλειας που είχε ποτέ. Απέδωσε τα φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού και αντιευρωπαϊσμού σε έλλειψη πολιτικού θάρρους και ευρωπαϊκής αυτοπεποίθησης των λεγόμενων ευρωπαϊστών που δεν αναλαμβάνουν σθεναρά να ενημερώσουν και να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των χωρών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι Κυβερνήσεις των κρατών-μελών συνήθως οικειοποιούνται τα έργα που προέρχονται από κοινοτικές ενισχύσεις και προσάπτουν στην Ευρώπη τα σφάλματα ή τις παραλείψεις τους, σημείωσε.