Μ. ΤΖΟΥΦΗ: Μείζον διακύβευμα η ανάδειξη του Ελληνικού Αρχειακού πλούτου…

on .

TZOUFH

• Τη σημασία της ανάδειξης του ιστορικού πλούτου της χώρας, μέσω της ενίσχυσης του εξωστρεφούς χαρακτήρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), υπογράμμισε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την εκδήλωση του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα».
«Η ανάδειξη του Ελληνικού Αρχειακού πλούτου μέσω τέτοιων εκδηλώσεων, οι προοπτικές που οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν στην αξιοποίηση του, αλλά και οι προκλήσεις αναφορικά με το παραγόμενο σύγχρονο αρχείο, αποτελούν μείζονα διακυβεύματα. Σεβόμενοι το σημαντικότατο έργο που επιτελείται ήδη στα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και στα Γ.Α.Κ. θεωρούμε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε ενθαρρύνουν το άνοιγμα του πλούτου των ΓΑΚ σε όλους τους πολίτες της χώρας και επιτυγχάνουν την βέλτιστη διασύνδεση τους με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Διευθύντρια του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» Άννα Μαχαιρά και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννος Λώλος. Εισαγωγή στην προβληματική της εκδήλωσης έκανε η Διευθύντρια του Τομέα ΙΝΧ Λήδα Παπαστεφανάκη και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νικόλαος Καραπιδάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης πλήθος επιστημόνων, ανθρώπων του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, αλλά και πολιτών.