«Μονομαχία» Τσίπρα – Τασούλα με… επίκεντρο τον Ευ. Αβέρωφ

on .

TASOULAS VOULI 25 1 2019

• «Πληρωμένη» απάντηση έδωσε ο Κώστας Τασούλας στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο επίκεντρο του διαλόγου που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Γιαννιώτη βουλευτή της Ν.Δ. βρέθηκε ο ισχυρισμός του πρώτου ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε μιλήσει δημόσια το 1959, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, για «μακεδονική γλώσσα»!

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος από του βήματος της Βουλής στον Κ. Τασούλα, ανέφερε σχετική φράση του Ευαγγ. Αβέρωφ η οποία, όπως είπε, κατεδαφίζει… πατριδοκάπηλες ανοησίες που ακούγονται σήμερα, για να του απαντήσει ο βουλευτής και πρ. Υπουργός, ο οποίος, ως γνωστόν, υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του ευπατρίδη πολιτικού, ότι η συγκεκριμένη φράση περί «μακεδονικής γλώσσας» δεν ήταν του Αβέρωφ αλλά την είχε μεταφέρει αυτούσια από το Σύνταγμα της εποχής του Τίτο!

Τσίπρας για Αβέρωφ
Μιλώντας προχθές στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα ακόλουθα για τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τη Μακεδονική γλώσσα»:
«Και για όσους θεωρούν ότι αυτά είναι πολύ τεχνικά, θέλω να σας επαναλάβω το εξής. Πού είναι ο φίλος μου ο κ. Τασούλας; Κύριε Τασούλα, είχαμε κάνει έναν διάλογο για αυτό. Θα το πω με σωστό τρόπο αυτή τη φορά.
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ως Υπουργός Εξωτερικών, το 1959 από αυτό εδώ το Βήμα -και δεν είναι τυχαίο όταν τα λέει ένας Υπουργός Εξωτερικών- είχε πει τα εξής. Και θα το πω σωστά, εκ προοιμίου, ότι δεν τα είχε πει θέλοντας να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα της γλώσσας, αλλά στο κύριο και το μείζον θέμα, που ήταν η μειονότητα. Η μειονότητα ήταν το μείζον θέμα, που λύνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τι έλεγε, λοιπόν, ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959; «Πρώτον, εις την Ελληνική Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν. Στην Ελληνική Μακεδονία ομιλείται ένα τοπικό ιδίωμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη μακεδονική γλώσσα».
Η δήλωση αυτή γιατί είναι αποκαλυπτική; Διότι με μία και μόνη κίνηση κατεδαφίζει όλες αυτές τις αντιεπιστημονικές, τις πατριδοκάπηλες ανοησίες που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση.
Αφενός ο Ευάγγελος Αβέρωφ με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών αναγνωρίζει το προφανές, ότι εκτός από την Ελληνική Μακεδονία υπάρχει και άλλη Μακεδονία που δεν είναι Ελληνική, όταν λέει «εις την Ελληνική Μακεδονία». Διαφορετικά θα χρειαζόταν άλλος προσδιορισμός.
Αφετέρου, αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, όταν ένας Υπουργός Εξωτερικών το λέει αυτό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1959, πολύ πριν γίνει Υπουργός ο κ. Κοτζιάς νομίζω. Και φαντάζομαι ότι δεν θα θεωρείτε εθνομηδενιστή και προδότη τον αείμνηστο Αβέρωφ, όπως ενδεχομένως θεωρείτε τον κ. Κοτζιά και όσους είναι στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και την αναγνωρίζει με γραμματική και συντακτικό και απάντα με σαφήνεια και σε όλους εκείνους τους υποτιθέμενους λόγιους και γλωσσολόγους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι μια γλώσσα δεν είναι γλώσσα, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια, αλλά και τον ορθό λόγο».

«Πληρωμένη» απάντηση!
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Κώστα Τασούλα και ήταν «πληρωμένη», αφού ενέταξε τη συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του Αβέρωφ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προκειμένου να γίνει κατανοητή. Συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Ο κύριος Πρωθυπουργός ανεφέρθη στο όνομά μου, κυρίως όμως ανεφέρθη στην επίμαχη ομιλία -και πάλι το αναφέρω- του Ευάγγελου Αβέρωφ τον Ιούνιο του 1959. Και είπε, σωστά αυτή τη φορά, ο Πρωθυπουργός -λέγοντας ότι «τώρα θα το πω σωστά»- ότι επίδικο εκείνης της συνεδριάσεως και εκείνης της ομιλίας και εκείνης της εποχής -λέω εγώ, γιατί είναι άλλες οι εποχές- δεν ήταν η γλώσσα, αλλά η αποποίηση της υπάρξεως μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Και αυτό ήταν το νόημα της ομιλίας.
Παρά ταύτα, ο κύριος Πρωθυπουργός δεν άντεξε να πει μόνο την ιστορική αλήθεια, αλλά επανέλαβε ότι τάχα ο Αβέρωφ επινόησε τότε, τον Ιούνιο του 1959, τη διατύπωση, αναγνωρίζοντας δήθεν έτσι την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας.
Σε άλλη παράγραφο της ομιλίας του Αβέρωφ εκείνη την ημέρα, απαντώντας στους Βουλευτές των Φιλελευθέρων Αλλαμανή και Κοθρή, λέει όντως τη διατύπωση «μακεδονική γλώσσα», αλλά την παραπέμπει ως έκφραση στο Τιτοϊκό Σύνταγμα, το οποίο την εποχή εκείνη αναγνώριζε στη Γιουγκοσλαβία έξι γλώσσες, μία των οποίων βάσει του τότε Συντάγματος ονομαζόταν «μακεδονική γλώσσα».
Άρα δεν ήταν δική του διατύπωση, αλλά άντλησε αυτήν την έκφραση από το Τιτοϊκό Σύνταγμα. Αυτά τα λέω για να είναι πλήρης η εικόνα».