Ενότητα ζήτησε από την ΟΜΟΝΟΙΑ η Πρέσβης της Ελλάδος

on .

OMONOIA KTIRIO

• Σε διαπιστώσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και στη συνεχή μείωση του πληθυσμού της προέβησαν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», στην πρώτη του συνεδρίαση, στην έναρξη της οποίας παραβρέθηκε η πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Ελένη Σουράνη.
Η Πρέσβης στον χαιρετισμό της υπογράμμισε την ανάγκη η "Ομόνοια" να αναλάβει κεντρικό ρόλο και στοχευμένη δράση για τη διαμόρφωση των εφαρμοστικών διατάξεων, που πρόκειται να υιοθετηθούν, στο πλαίσιο του νέου αλβανικού νόμου για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που αν και ψηφίστηκε παραμένει σε αδράνεια, κάτι για το οποίο σχεδιάζει η "Ομόνοια" να διαμαρτυρηθεί.
Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν απομονωμένα μειονοτικά χωριά, εκφράζοντας το βαθύ σεβασμό της για τις προσπάθειές τους να μείνουν στον τόπο τους αλλά και την ανάγκη να στηριχθούν με αναπτυξιακά έργα και δημιουργία καλών συνθηκών παιδείας, υγείας και μεταφορών. Παρότρυνε τη νέα ηγεσία να κάνει ανοίγματα που να εμπνέουν ενωτικό κλίμα συσπείρωσης στη συλλογική προσπάθεια και στον κοινό αγώνα.
Μετά την παρέμβαση της κ. Σουράνη, τα μέλη του Γ.Σ. συμφώνησαν πως η ενότητα είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η σημερινή θλιβερή κατάσταση, και ειδικά για στα ζητήματα της περιουσίας όπου οργιάζουν οι καταπατητές και της παιδείας.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα επίσης η ολοφάνερη αδιαφορία του Αλβανικού κράτους για τους Βορειοηπειρώτες, ότι τα έργα υποδομής στους δήμους Δερόπολης, Φοινικαίων, που αναγνωρίζονται ως μειονοτικοί, αλλά και της Χειμάρρας, που δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτικός, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Μειώνονται οι μαθητές
Τα φαινόμενα στο χώρο της παιδείας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου είναι απογοητευτικά. Η νέα περίοδος ξεκινάει χωρίς σχολικά βιβλία και με δραματική μείωση του αριθμού μαθητών, που είτε φεύγουν για την Ελλάδα, είτε διακόπτουν το σχολείο, είτε φοιτούν σε αλβανικά σχολεία. Επικρατεί αδιαφορία για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων, τα οποία υπάγονται έστω στους δύο αναγνωρισμένους ελληνικούς δήμους της χώρας. Μόνο τα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας παραμένουν ανθηρά, λόγω της φροντίδας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

Συνεχίζονται οι καταπατήσεις
Την περίοδο αυτή στο δήμο Χειμάρρας καταπατητές, με την ανοχή των κυβερνητικών μηχανισμών, κτίζουν σε ελληνικές περιουσίες, γεγονός, που είναι έτοιμο να πυροδοτήσει εκρηκτικές αντιδράσεις. Μάλιστα καταγγέλλεται ότι άτομα, που έχουν θέσεις και διασυνδέσεις στην αλβανική κυβέρνηση φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από υποθέσεις καταπάτησης, όπως αυτή κτήματος με παράλληλη παράνομη ανέγερση κτηρίου στο κτήμα της Μονής των Αγίων Θεοδώρων, στο χωριό Δρυμάδες της Βορείου Ηπείρου.

Διασπάστηκαν οι «Τσάμηδες»
Και ενώ στην «ΟΜΟΝΟΙΑ» οι διακηρύξεις περί ενότητας κλπ παραμένουν ακόμη σε επίπεδο ευχών, με δεδομένες τις αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο κόμμα των Αλβανοτσάμηδων PDIU, του οποίου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς όμως τη συμμετοχή των βουλευτών.
Ο επικεφαλής του Σφετίμ Ιντρίζι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και πηγαίνει στην αντιπολίτευση.
Η απόφαση για διαπραγμάτευση με το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν ομόφωνη και αυτό ενόψει των Δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της Report TV, ενώ ο Ιντρίζι θα πάει με το Δημοκρατικό Κόμμα, τρεις βουλευτές του κόμματος- Ελένα Τζίνα, Ρέμε Λάλα και Ντριτάν Μπίτσι- θα συνεχίσουν τη συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Προς το «παρών» υπάρχουν ερωτηματικά αν πρόκειται για πραγματική διχογνωμία- διάσπαση, ή για μια επιχείρηση των Τσάμηδων να διεκδικήσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη συνεργαζόμενοι κατά περίπτωση με τους δύο μεγάλους κομματικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ιντρίζι διαχωρίζει τη θέση του από τον Ράμα, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ιντρίζι κατηγόρησε, επίσης, και την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει μειονότητες.

«Τσάμης» και ο… Τσίπρας!
Εν τω μεταξύ οι Αλβανοί εθνικιστές μετά τη θετική πορεία που παίρνουν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, σε σχέση με τις επιδιώξεις τους, φαίνεται ότι τους οδηγεί σε πρωτοφανείς ανιστόρητους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα… Τσάμη. Συγκεκριμένα η Αλβανίδα ιστορικός Ελένα Κοτσάκι, αντέδρασε στη δήλωση του Τσίπρα, ότι δεν υπάρχει «ζήτημα Τσάμηδων και ότι πρέπει να καταργηθεί ο όρος «Τσάμης» και «Τσαμουριά» από τα σχολικά βιβλία. «Αλαζονική δήλωση ενός τσάμη που έγινε σύγχρονος Έλληνας», είπε αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και προχώρησε σε νέα προκλητική δήλωση γράφοτνας πως: «Η Ελλάδα απειλεί, αλλά ξεχνά ότι υφίσταται, όσο οι Αλβανοί βρίσκονται εν υπνώσει. Όταν ξυπνήσουν, θα ξεχάσουν τις αλαζονικές απειλές κατά των Αλβανών».