Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές σε Πανεπ. Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου

on .

FOITHTIKES EKLOGES1

• Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές στα τριτοβάθμια ιδρύματα όλης της χώρας, με σκοπό να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στους φοιτητικούς συλλόγους. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ στις περισσότερες σχολές, μιας και ανάλογα με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, υπάρχει πάντα διαφοροποίηση.
Στο παρελθόν, οι φοιτητικές εκλογές μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον της νεολαίας και οι παρατάξεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τους κομματικούς τους φορείς. Στα αμφιθέατρα εκπρόσωποι των κομμάτων έβγαζαν ομιλίες και παρακινούσαν τους φοιτητές να ψηφίσουν τις αντίστοιχες παρατάξεις, με τα πολιτικά μηνύματα που έβγαιναν από την κάλπη να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο. Πλέον, σε μια περίοδο πολιτικής απαξίωσης όπου οι περισσότεροι νέοι δεν ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, το κλίμα είναι πιο υποτονικό. Παρόλα αυτά οι συσχετισμοί που προκύπτουν έχουν τη δική τους σημασία, με το κυρίαρχο ζητούμενο να αποτελεί η συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες.
Στο Πανεπ. Ιωαννίνων
Πέρυσι στο Πανεπ. Ιωαννίνων η συμμετοχή σχετικά και με τη προπέρσινη χρονιά υπήρξε ικανοποιητική, μιας και 2.225 φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες. Η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ευελπιστεί σε άνοδο του ποσοστού της (46, 1% - 981 ψήφοι το 2017) και στο να αναδειχθεί πρώτη δύναμη σε σχολές όπου πέρυσι εξελέγησαν τόσο η Πανσπουδαστική Κ.Σ όσο και άλλα αριστερά σχήματα (Χημικό, Νηπιαγωγών, Φυσικό κ.ά).
Να ανεβάσει τα ποσοστά της επιχειρεί και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μπόλικα και διασπασμένα είναι τα σχήματα που πρόσκεινται σε αριστερές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις (Πορεία, ΕΑΑΚ, Αριστερή Ενότητα, Σπουδαστική Σοσιαλιστική Πάλη, Αγωνιστικές Κινήσεις). Για δεύτερη χρονιά ψηφοδέλτιο κατεβάζει σε ορισμένες σχολές (Ιστορικό, Φιλολογία) το ΜΠΛΟΚΟ, παράταξη που πλαισιώνεται από μέλη που ανήκουν κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστη πάντως απήχηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΠΑΣΠ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να έχει ούτε φέτος εκπροσώπηση σε καμία Σχολή του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιωαννίνων.
Στο ΤΕΙ
Στο ΤΕΙ Ηπείρου (Ιωάννινα) τα πράγματα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα, με την αυτοδυναμία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να αποτελεί εφικτό στόχο, ενώ οι υπόλοιπες δυο παρατάξεις που κατεβάζουν ψηφοδέλτιο είναι η Πανσπουδαστική και οι Αγωνιστικές Κινήσεις.