Εποικοδομητικός ο διάλογος για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ.

on .

SHMAIES ELLADA ALBANIA

• Εποικοδομητικός ήταν και ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως υπήρξε θετικό κλίμα συνεργασίας, χωρίς ωστόσο για μια ακόμη φορά να αναφέρεται ούτε καν στις γενικές γραμμές της συμφωνίας που προωθείται προς υπογραφή.  
Σημειώνεται ότι η Αλβανία έχει ήδη επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί το ίδιο    και με την Ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη και σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρηθεί αδικαιολόγητη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι επαφές με την Αλβανία αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε  πως Αθήνα και Τίρανα θα έχουν λύσει πρακτικά το σύνολο των διαφορών τους έως τα τέλη Μαΐου.
Ενίσχυση της Αλβανικής Βουλής
Εν τω μεταξύ χθες έγινε στα Τίρανα η τελική εκδήλωση για την περάτωση του έργου Twinning, "Περαιτέρω ενίσχυση του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου, στο οποίο συμμετείχαν 40 εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Κροατία,   ήταν η βελτίωση των ρυθμιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας ώστε να ενδυναμωθεί η αποτελεσματική εκπλήρωση των υποχρεώσεων οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε.–Αλβανίας και τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.