Εξαπατούσαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους λογιστές!

- Δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το μελάνι του «Π.Λ» για περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου από επιτήδειους, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά ή τιμαλφή και έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια νέα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι το… βαρέλι δεν έχει πάτο!
Παρά τις συνεχείς επιτυχίες στο συγκεκριμένο πεδίο από την Ελληνική Αστυνομία, το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απασχολεί τις Αρχές σχεδόν σε καθημερινή βάση. Και αυτό γιατί, οι απατεώνες έχουν μετατρέψει τις απάτες σε… επιστήμη και προσπαθούν να βρουν νέα θύματα, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τους ηλικιωμένους, που είναι περισσότερο ευάλωτοι.
Απέσπασαν 5.000 ευρώ
Η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων με το Α.Τ. Κόνιτσας, έφεραν τη σύλληψη ενός 32χρονου και μιας 43χρονης, που κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και απάτης, ενώ για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκε ακόμα ένας 23χρονος ημεδαπός συνεργός τους.
Οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν μετά από καταγγελίες πολιτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφωνήματα από αγνώστους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τους λογιστές, τους ζητούσαν χρήματα ή τιμαλφή, προκειμένου να εξοφλήσουν οικονομική τους οφειλή στην Εφορία.
Σε μία από τις περιπτώσεις, ηλικιωμένη στα Γιάννενα, αφού πείστηκε, παρέδωσε σε άγνωστη γυναίκα κοντά στο σπίτι της, όπως της συστήθηκε από τον άγνωστο που της τηλεφώνησε, κοσμήματα που είχε συγκεντρώσει, συνολικής αξίας 5.000 ευρώ!
Αντιλήφθηκε την απάτη!
Πάντως, οι συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να πιάνουν τόπο, αφού υπάρχουν και πολίτες που δεν πείθονται από τους απατεώνες. Αυτό συνέβη στην περίπτωση ηλικιωμένης που ενώ ήταν έτοιμη παραδώσει στην 43χρονη χρηματικό ποσό 4.000 ευρώ, αντιλήφθηκε τη σε βάρος της απάτη και υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ρόλο «εισπράκτορα» είχε η 43χρονη, ενώ ο 32χρονος την μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στα σπίτια των θυμάτων. Το όχημα εντοπίστηκε και τα δυο άτομα συνελήφθησαν.
Εντός του αυτοκινήτου βρέθηκαν τα κοσμήματα που είχαν αποσπάσει από την ηλικιωμένη, τα οποία και της αποδόθηκαν. Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο είχε μισθώσει ο 23χρονος από εταιρία εκμίσθωσης οχημάτων.
Συνελήφθη παρά την αντίσταση
Στο πεδίο των ναρκωτικών, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι αλλοδαπός κατέχει και διακινεί ναρκωτικά στα Γιάννενα, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον ακινητοποίησαν, παρά τη σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε. Σε έρευνα που επακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 11,3 γραμμαρίων, γκλοπ, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 70 ευρώ, ως προερχόμενα από τη διακίνηση των ναρκωτικών και κινητό τηλέφωνο.
Επιπλέον, προέκυψε ότι στερείται των απαιτούμενων εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή του στη χώρα.
Το έκαναν… επάγγελμα
Άμεσα εξιχνιάστηκε από τις αρχές διάρρηξη επιχείρησης, η οποία έγινε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Γιάννενα.
Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία, άγνωστοι παραβίασαν πόρτα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, από όπου αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή χρηματικό ποσό 300 ευρώ. Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των τριών ανηλίκων για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, οι οποίοι είχαν ενωθεί για τον σκοπό αυτό, αφού τυγχάνουν σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα, που είχαν τελέσει από κοινού, ενώ ύστερα από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ


