Υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης λόγω διεθνών εξελίξεων

«Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίξει περαιτέρω τους πολίτες, αν χρειαστεί, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων στον πόλεμο», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
«Όλα σταθμίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχουν χρήματα για τις δύσκολες ώρες, χωρίς ωστόσο να αποσταθεροποιηθεί η οικονομία. Όπως υπογράμμισε, διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στον πληθωρισμό στην Ευρώπη και στη χώρα μας, καθώς και στην ανάπτυξη.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης των πολιτών για το ενεργειακό κόστος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφού υπενθύμισε ότι έχουν ήδη ληφθεί 2 δέσμες μέτρων (για την αισχροκέρδεια και για τις τιμές της βενζίνης, του ντίζελ, των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των λιπασμάτων), σημείωσε τα εξής: «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά πολύ μικρότερες σε σχέση με την περίοδο του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη η τάση είναι να μην πάμε σε χαλάρωση αντίστοιχη του 2020-2021 αλλά να υιοθετούνται και να εξετάζονται περαιτέρω μέτρα στήριξης της κοινωνίας και αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Από τη μια πλευρά είναι οι εξελίξεις στην αγορά και οι επιπτώσεις στον Έλληνα πολίτη από την άλλη οι διεθνείς αγορές, οι επενδυτές και η ανάγκη να στέλνει συνεχώς η χώρα μήνυμα σταθερότητας και ότι δεν ξαναγυρνάει στην περασμένη δεκαετία. Έχουμε μια κυβέρνηση που ακριβώς επειδή δεν ενέδωσε σε εκκλήσεις «δώστε τα όλα», έχει κρατήσει στην άκρη κάποια χρήματα για αυτές τις δύσκολες ώρες, χωρίς από την άλλη πλευρά να αποσταθεροποιεί την οικονομία. Είμαστε εδώ για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».


