Λειτουργικά προβλήματα και στην Πνευμονολογική Π.Γ.Ν.Ι.

on .

NOSOKOMEIO DOYROYTHS

• Μετά τη Νευροχειρουργική και την Ογκολογική, μία ακόμη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που παρεμποδίζουν την ομαλή της λειτουργία και δυσκολεύουν τις υπηρεσίες που καλείται να προσφέρει στους ασθενείς. Ο λόγος για την Πνευμονολογική Κλινική, η οποία είναι αντιμέτωπη με προβλήματα όπως η υποστελέχωση, η έλλειψη σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού αλλά και υποδομών ασφάλειας, σύμφωνα τουλάχιστον με έγγραφα τα οποία έχει αποστείλει στη Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. ο Διευθυντής της, καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Κωστίκας. Έγγραφα τα οποία έφερε χθες στη δημοσιότητα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» εξαπολύοντας επίθεση στη Διοίκηση. Τα προβλήματα, εξάλλου, επιβεβαιώνουν με γνωμοδοτήσεις τους και οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων.

Ελλιπές προσωπικό

Υπηρεσίες σε χιλιάδες ασθενείς προσφέρει σε ετήσια βάση η Πνευμονολογική του Π.Γ.Ν.Ι.. Μόνο στο ΤΕΠ περνούν κάθε χρόνο 3.000 ασθενείς. Παρόλα αυτά, διαθέτει μόλις πέντε γιατρούς συν τον Διευθυντή. Όπως ο ίδιος επισημαίνει σε σχετικό έγγραφο, «στην Πνευμονολογική Κλινική απασχολούνται σήμερα, εκτός από μένα, τρεις Επιμελητές ΕΣΥ, ένας Επικουρικός Επιμελητής ΕΣΥ και ένα μέλος ΔΕΠ. Η Κλινική, πέρα από το καθημερινό της κλινικό έργο και τα ειδικά εξωτερικά ιατρεία αναφοράς, καλύπτει όλες τις εφημερίες του Π.Γ.Ν.Ι., τους προεγχειρητικούς ελέγχους, αλλά και τη φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια ολόκληρου του νοσοκομείου. Αποτελεί επίσης τη μοναδική κλινική αναφοράς της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας». Ο κ. Κωστίκας κάνει επίσης λόγο για υποστελέχωση σε νοσηλευτές/τριες, η οποία είναι απαγορευτική, όπως σημειώνει, για τη λειτουργία της Κλινικής.

Τα βρογχοσκόπια

Προβληματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στον βρογχοσκοπικό εξοπλισμό της Κλινικής, η οποία επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων διαγνωστικών και επεμβατικών υπηρεσιών, όπως τονίζει ο Διευθυντής της σε άλλο έγγραφο. 

Όπως αναφέρει, από τους πρώτους μήνες του 2025 δύο βρογχοσκόπια βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Το ένα δεν έχει επισκευαστεί ακόμη και το άλλο δεν πρόκειται να επισκευαστεί, όπως φαίνεται, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών στην αγορά. Ένα επεμβατικό βρογχοσκόπιο βρίσκεται επίσης εκτός λειτουργίας από τις αρχές του τρέχοντος έτους και έχει απομείνει να λειτουργεί ένα EBUS βρογχοσκόπιο. Αν αυτό πάθει κάποια βλάβη, η ευρύτερη περιοχή θα μείνει ακάλυπτη, προειδοποιεί ο κ. Κωστίκας. Το συγκεκριμένο βρογχοσκόπιο αποτέλεσε δωρεά 297.000 ευρώ της Προεδρίας της Βουλής επί θητείας Κώστα Τασούλα και λειτουργεί από τον περσινό Ιούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία και του βρογχοσκοπίου αυτού δεν έγινε μέσα στις καλύτερες συνθήκες, αφού το Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο δεν διαθέτει εγκατάσταση εξαερισμού για την εξουδετέρωση των μολυσματικών μικροσωματιδίων και κλιματισμού. Στον προϋπολογισμό του 2023, η προηγούμενη διοίκηση είχε προβλέψει ένα κονδύλιο 30.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις, όμως η νυν Διοίκηση έκοψε το κονδύλιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κων/νος Κωστίκας, «στην παρούσα του μορφή το βρογχοσκοπικό εργαστήριο λειτουργεί με επισφαλείς για το προσωπικό και τους ασθενείς συνθήκες από τον Ιούλιο του 2025».

 

Αίτημα για κλιματισμό

Τέλος, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής σε άλλο του έγγραφο ζητάει από τη Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. να εξετάσει άμεσα και κατά προτεραιότητα και τη διασφάλιση κλιματισμού στην Κλινική, πριν την έλευση της φετινής θερινής περιόδου, προειδοποιώντας πως η νοσηλεία ασθενών με αναπνευστικές παθήσεις σε μη κλιματιζόμενους θαλάμους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την έκβαση της υγείας τους. «Είναι γνωστό διεθνώς ότι οι ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού, ιδιαίτερα εκείνοι με χρόνια νοσήματα αλλά και εκείνοι με αναπνευστική ανεπάρκεια, είναι ευάλωτοι στις κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Τέτοιες συνθήκες οδηγούν σε επιδείνωση ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (όπως μεταξύ άλλων η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα) ακόμη και όταν βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση», τονίζει χαρακτηριστικά.

OSDEL DIGITAL STATIC BANNERS 900x300