Πένθος στο Αργυρόκαστρο εκοιμήθη ο Δημήτριος…
Άλλη μία σημαντική απώλεια ιεράρχη μετράει η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αλβανίας. Μετά τον μακαριστό Αναστάσιο, έφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.
Ο ιεράρχης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα και εδώ και αρκετό καιρό νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με λοίμωξη του αναπνευστικού και ενδοκαρδίτιδα. Τελικά, υπέστη πολυοργανική ανέπαρκεια και άφησε προχθές την τελευταία του πνοή. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο, αύριο, Τρίτη και ώρα 11:00.
Ζωή και ιεροσύνη
Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, κατά κόσμον Δημήτριος Ντικμπασάνης, είχε γεννηθεί στη Νέα Ηράκλεια Σερρών το 1940, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Romfea.gr». Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο του το 1968. Το έτος 1975 πήγε στη Μονή του Σινά, όπου εκάρη μοναχός (1978). Το 1988 χειροτονήθηκε διάκονος και μετά από μία εβδομάδα πρεσβύτερος. Από το 1990 έως το 2006 διετέλεσε ηγούμενος του Μετοχίου της Αγίας Αικατερίνης του Σινά στα Γιάννενα. Τον Φεβρουάριο του 1992 κλήθηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο να διδάξει στο Ιερατικό Φροντιστήριο Δυρραχίου. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Αργυροκάστρου (1993-2006) και εξελέγη Μητροπολίτης το Νοέμβριο του 2006, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Στο πλαίσιο της αρχιερατείας του ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο στο Αργυρόκαστρο.