Δράσεις του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
- Ενημερωτικές δράσεις, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου έχει προγραμματίσει για αυτή την εβδομάδα στα Γιάννενα ο Σύλλογος Οικογένειας «ΚΕΘΕΑ Ήπειρος».
Να σημειωθεί ότι οι ναρκωτικές ουσίες είναι η πιο συνηθισμένη εξάρτηση και ακολουθούν αλκοόλ, τζόγος και διαδίκτυο, το οποίο όμως ανεβαίνει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια!
Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία πρόσφατης πανευρωπαϊκής έκθεσης που δημοσιεύτηκαν από τον Οργανισμό EMCDDA (EUDA). Η έκθεση που βασίζεται σε δεδομένα από 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, λειτουργεί ως σημαντικό εργαλείο τεκμηριωμένης πολιτικής στον τομέα των εξαρτήσεων και αποτυπώνει μία Ήπειρο που κατακλύζεται από κοκαΐνη, νέα συνθετικά ναρκωτικά και ισχυρά οπιοειδή.
Τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα και για τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου, ενώ το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι - εκ των οποίων πολλοί νέοι άνθρωποι - κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, συμμετέχοντας ακόμη και σε κυκλώματα που σκορπίζουν το θάνατο, επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά από τις συλλήψεις στην περιοχή μας. Παράλληλα, η Ήπειρος συχνά αποτελεί «σταυροδρόμι» για τους διακινητές ναρκωτικών, αφού συχνά οι Αρχές «ξεσκεπάζουν» κυκλώματα στα σύνορα με την Αλβανία αλλά και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
«Σαρώνει» η ηρωίνη!
Όπως προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έκθεση –έγραψε χθες σχετικά ο «Πρωινός Λόγος της Δευτέρας» - ανησυχητικοί δείκτες καταγράφονται και για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με το 19% των νέων διαγνώσεων HIV να συνδέεται με ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, κατατάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.!
Όσο για την τραμαδόλη και την ηρωίνη, «σαρώνουν» στις πιάτσες των ναρκωτικών στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις της μελέτης ESCAPE (που ανέλυσε υπολείμματα συρίγγων) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα το 2023, ήταν μία από τις τρεις χώρες της Ε.Ε. (μαζί με την Ολλανδία και τη Γαλλία), όπου εξαρθρώθηκαν παράνομα εργαστήρια συσκευασίας ηρωίνης, που χρησιμοποιούνταν για κοπή και συμπίεση της ουσίας προς διανομή εντός και εκτός Ε.Ε.
Από νωρίς στην κάνναβη!
Σύμφωνα με την Έκθεση, αυξάνεται η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης, με την κάνναβη να γίνεται πιο ισχυρή και την κοκαΐνη να σημειώνει ρεκόρ κατασχέσεων (419 τόνοι το 2023), φαινόμενα που εντείνουν τη βία σχετιζόμενη με τα ναρκωτικά στην ΕΕ.
Στην Ελλάδα, η χρήση της κάνναβης φαίνεται να αυξάνεται. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται μέσα από την έρευνα, όπου το 11,5% των 16χρονων μαθητών δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2019 (9,4%) και το υψηλότερο της τελευταίας 25ετίας.
Παράλληλα, το 2023 αυξήθηκε περαιτέρω και ο αριθμός των ατόμων που αναζήτησε θεραπεία για προβλήματα από τη χρήση κάνναβης. Οι κίνδυνοι ωστόσο από τη χρήση κάνναβης αυξάνονται, καθώς στην αγορά κυκλοφορεί επιπλέον ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιέχουν κάνναβη υψηλής δραστικότητας, συμπεριλαμβανομένων των εκχυλισμάτων και των βρώσιμων προϊόντων.
Αύξηση και της κοκαΐνης
Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο, περίπου 4,6 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι έκαναν χρήση κοκαΐνης, γεγονός που την καθιστά το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο διεγερτικό στο μπλοκ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αύξηση στην κοκαΐνη παρατηρείται και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε το 2023 η αύξηση του αριθμού (αλλά και του σχετικού ποσοστού) των ατόμων που αναζήτησαν θεραπεία για κοκαΐνη, ενώ πρόσφατα στοιχεία αναλύσεων που πραγματοποιούνται από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ σε λύματα για την περιοχή της Αττικής (διαθέσιμα μόνο για αυτή την περιοχή) δείχνουν επίσης αυξημένη χρήση κοκαΐνης και άλλων διεγερτικών (π.χ., MDMA) γενικότερα στον πληθυσμό. Αντίστοιχα, από το 2019 αυξημένες είναι και οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης με το 2023 να ανέρχονται στα 1.789,2 κιλά και το 2024 στα 1.115, 722 κιλά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από μια δεκαετία οι κατασχεθείσες ποσότητες ήταν 102 κιλά.
Δουλειά στην πρόληψη!
Σημειώνεται πως η πρόληψη των εξαρτήσεων υλοποιείται κατά βάση μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ (πλέον ΕΟΠΑΕ) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς. Το 2023 η δράση τους αυξήθηκε τόσο στη σχολική κοινότητα, την οικογένεια όσο και στην ευρύτερη κοινότητα, ενώ τουλάχιστον 4.579 άτομα εισήλθαν στις δομές των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας της χώρας για χρήση ουσιών.
Στην Ήπειρο, λειτουργούν το Κέντρο Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία», το Κέντρο Πρόληψης Άρτας, το Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» στην Ηγουμενίτσα και το Κέντρο Πρόληψης Πρέβεζας.
Διήμερο δράσεων!
Διάφορες δράσεις, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών, έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Πιο συγκεκριμένα:
- Αύριο, Τετάρτη και μεθαύριο, Πέμπτη (από 11 π.μ. έως 1 μ.μ.) στην συμβολή των οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη θα λειτουργούν περίπτερα για ενημέρωση των περαστικών από μέλη του Συλλόγου και διανομή έντυπου υλικού.
-Μεθαύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί πορεία (περίπατος) διαμαρτυρίας, η οποία θα έχει αφετηρία τον χώρο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στις 6.30 μ.μ. και θα διασχίσει κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης (Βλαχλείδη, Μάρκου Μπότσαρη, Παπαδοπούλου, Λόρδου Βύρωνος, Καλλάρη και Εθνικής Αντιστάσεως) με την συνοδεία κρουστών μουσικών οργάνων. Η πορεία θα καταλήξει στο μικρό θεατράκι Σκάλας.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ