Η δημιουργικότητα «έπεσε» χθες στις Πανελλαδικές!

on .

PANELLADIKES 2025

Ένα θέμα που… δίχασε τις εκτιμήσεις, καθώς άλλοι το βρήκαν βατό και άλλοι μη αναμενόμενο, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες έκαναν «πρεμιέρα» με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας για αποφοίτους Γενικών Λυκείων.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναλύσουν το ζήτημα της δημιουργικότητας και της σημασίας της. Εκτός των ερωτήσεων συντακτικού, λεξιλογίου και ερμηνείας, τους ζητήθηκε να γράψουν ένα άρθρο για το προσωπικό τους ιστολόγιο, έκτασης 350 - 400 λέξεων, όπου θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των μαθητών/μαθητριών και οι τρόποι με τους οποίους οι ίδιοι επιλέγουν στην προσωπική τους ζωή να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Στην Ήπειρο η έναρξη των Πανελλαδικών κύλησε ομαλά με τους υποψηφίους να προσέρχονται από νωρίς στα Εξεταστικά Κέντρα και τη διαδικασία να ξεκινάει στην ώρα της. Μάλιστα, στον εξωτερικό χώρο αρκετών σχολείων από εκείνα όπου διεξάγονταν οι Εξετάσεις συγκεντρώθηκαν γονείς υποψηφίων προκειμένου να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στα παιδιά. 

Σειρά παίρνουν τα ΕΠΑΛ

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ξεκινάει σήμερα, Σάββατο με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Ακολουθούν μεθαύριο, Δευτέρα τα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ από τις 5 έως και τις 16 Ιουνίου σειρά παίρνουν τα μαθήματα ειδικότητας. 

Μετά τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν την ερχόμενη Δευτέρα, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας). Την Τετάρτη, 4 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 6 Ιουνίου, με Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά, τέλος, στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν από τις 14 έως και τις 25 Ιουνίου, ενώ για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, οι Υγειονομικές Εξετάσεις και η Πρακτική Δοκιμασία θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου.