Τέσσερις «μεγάλες» ΔΕΥΑ θα λειτουργούν στην Ήπειρο
- Με αγωνία αναμένουν οι Δήμοι της Ηπείρου αλλά και εκείνοι στην υπόλοιπη χώρα το σχέδιο που έχει προαναγγείλει από καιρό το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης.
Είναι ήδη σαφές ότι θα υπάρξει «σύμπτυξη» των φορέων ύδρευσης, ενώ ειδικά για τα Γιάννενα εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αν η ΔΕΥΑΙ συγχωνευθεί με τον ΣΥΔΛΙ, όπως έχει κατά καιρούς ζητηθεί, προκειμένου να εξομοιωθούν οι χρεώσεις κατανάλωσης νερού για όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου. Κάτι τέτοιο πάντως προ το παρόν δεν προκύπτει.
Συζήτηση στην ΠΕΔ
Το ζήτημα των ΔΕΥΑ συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής παρουσίασε στους συναδέλφους του το βασικό περίγραμμα των αλλαγών όσον αφορά στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα υπάρχει μία μείζων ΔΕΥΑ, άρα στην Ήπειρο θα λειτουργήσουν τέσσερις επιχειρήσεις. Σε κάθε μία από αυτές θα συγχωνευτούν οι υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων της οικείας περιοχής.
Πιο αναλυτικά, στη ΔΕΥΑΙ θα ενταχθούν οι υπηρεσίες των επτά υπόλοιπων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Στη ΔΕΥΑ Άρτας θα ενταχθούν οι υπηρεσίες των Δήμων Νικ. Σκουφά, Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων. Στη ΔΕΥΑ Θεσπρωτίας θα ενταχθούν και οι υπηρεσίες των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών, ενώ στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας, πλην των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων Ζηρού και Πάργας, θα ενταχθούν επίσης και εκείνες του Ακτίου και της Λευκάδας.
Τίποτα για Συνδέσμους!
Πάντως, το σχέδιο του ΥΠΕΝ δεν έχει καμία πρόβλεψη για τους Συνδέσμους Ύδρευσης. Οι δε μείζονες ΔΕΥΑ θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια στα οποία θα μετέχουν ένας εκπρόσωπος κάθε Δήμου, ένας εκπρόσωπος εργαζομένων, αλλά και εκπρόσωποι των Περιφερειών και των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων. Ο κ. Νταής χαρακτήρισε πολύ περίεργη τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να εκπροσωπούνται και άλλοι φορείς σε τέτοια σχήματα.
Εξάλλου, το νέο σχέδιο δεν έχει καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με προσωπικό και πόρους, ενώ για την τιμολόγηση του νερού προβλέπει πως θα γίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Από πλευράς του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου εκφράστηκε προβληματισμός για το σχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά προβλήματα των δημοτικών επιχειρήσεων και έπειτα να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για συγχωνεύσεις.