Το ΕΣΠΑ… τελευταία ελπίδα για το Πάρκο Τεχνολογίας Ηπείρου!

on .

PARKO TEXNOLOGIAS MAKETA 

• Ποιος δεν θα επιθυμούσε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Ήπειρο ένα μεγάλο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, στους χώρους του οποίου θα φιλοξενούνται εταιρίες του κλάδου από Ελλάδα και εξωτερικό και θα εργάζονται νέοι επιστήμονες. 

Δυστυχώς, μετά από πολλές περιπέτειες, το όραμα του Πάρκου, το οποίο προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει μείνει ανεκπλήρωτο, με μεγαλύτερο «χτύπημα» την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτούσε το 50% του κόστους του έργου. Ωστόσο, η ελπίδα… πεθαίνει τελευταία και η Περιφέρεια έχει στρέψει το βλέμμα της προς το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 27 για να πάρει σάρκα και οστά το Πάρκο, με ένα προϋπολογισμό πάντως πολύ μικρότερο από τον αρχικό της σχεδιασμό.

Οι περιπέτειες

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χθες από τον Αλέκο Καχριμάνη κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου. Την ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Περιφερειάρχης έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν ξεκινώντας από τη σύλληψη της ιδέας κατασκευής Πάρκου Τεχνολογίας στα Γιάννενα. Μίλησε για τις πρώτες επαφές με τις εταιρίες καινοτομίας που έχουν έρθει στην πόλη και αναζητούσαν στέγη, για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση του 25% του έργου και για το δάνειο που αρχικά θα έδινε η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να καλυφθεί το υπόλοιπο 25% του συνολικού ποσού, η οποία ωστόσο υπαναχώρησε. 

Ο κ. Καχριμάνης περιέγραψε ακόμα πώς ναυάγησε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και για την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να απεντάξει το Πάρκο από το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία η Περιφέρεια πληροφορήθηκε από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως επανέλαβε. 

Τι ποσά διατέθηκαν

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτικά νούμερα για τα χρήματα που κατέβαλε η Περιφέρεια για τις μελέτες και την έκδοση άδειας για το έργο, τονίζοντας πως, αντίθετα με ότι ακούγεται, τα ποσά είναι ελάχιστα σε σχέση με το μέγεθος του έργου. Συνολικά, όπως είπε, διατέθηκε ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για οικοδομική άδεια, αρχιτεκτονικά σχέδια, στατική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης, οικονομοτεχνική μελέτη και τις αναμορφώσεις τους, καθώς και για το γενικό στρατηγικό σχέδιο. 

«Μεγαλοπιαστήκαμε με τη μεγάλη αυτή κατασκευή επειδή μας ζητούσαν να διαθέσουμε πολλά τετραγωνικά», σημείωσε με μία δόση αυτοκριτικής ο Αλ. Καχριμάνης και πρόσθεσε πως «εκείνο που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε καλά πληρωμένη δουλειά σε επιστήμονες. Μας ενδιαφέρει ειδικά το επιστημονικό δυναμικό της Ηπείρου να μείνει και να δουλέψει στον τόπο μας». 

Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια, όπως είπε, σχεδιάζει να εντάξει το έργο στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021 - 27, στο οποίο ο πρώτος άξονας αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω αξιοποίησης της έρευνας και καινοτομίας. Ο προϋπολογισμός έχει φυσικά «ψαλιδιστεί» και πλέον ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ. Το Πάρκο θα γίνει με 100% επιδότηση και η έκτασή του θα ανέρχεται στα 3.500 με 4.000 τ.μ., με τον κ. Καχριμάνη να σημειώνει πως, αν τα κτίρια που κατασκευαστούν γεμίσουν, τότε θα υπάρξει επέκταση, ενώ παράλληλα είπε ότι στο κεντρικό κτίριο του Πάρκου θα εγκατασταθούν start up επιχειρήσεις. «Δεν αφήνεις την προσπάθεια όταν αγωνίζεσαι για ένα πράγμα και το έχεις πιστέψει», κατέληξε.

Άλλες παρεμβάσεις

Σε παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κων/νος Σιαράβας είπε πως το κόστος οριστικής μελέτης και έκδοσης άδειας για το Πάρκο ήταν το ελάχιστο δυνατόν και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στην Περιφέρεια. «Δεν μπορεί να μην έχουμε Τεχνολογικό Πάρκο στα Γιάννενα. Όλοι πρέπει να είμαστε υπέρ του έργου. Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να ανοίξουμε δρόμους ώστε να μείνουν οι νέοι μας εδώ, άρα πρέπει να στηρίξουμε το Πάρκο», σημείωσε. 

Από την πλευρά τους τόσο ο Γ. Στέφος όσο και ο Στέφανος Ζούμπας χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι υπήρξε ενημέρωση για τα χρήματα που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια για το Πάρκο και πρότειναν το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει κάποια στιγμή αναλυτικά σχετικά με το έργο. Πιο αιχμηροί εμφανίστηκαν στις τοποθετήσεις τους οι υπόλοιποι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, Γιώργος Πρέντζας, Σπύρος Υφαντής και Λάμπρος Γεωργόπουλος, οι οποίοι επέκριναν την Περιφερειακή Αρχή για το γεγονός ότι δεν  συζήτησε αρκετά για το έργο του Πάρκου αλλά και για τα πισωγυρίσματα που σημειώθηκαν στην προσπάθεια υλοποίησής του. 

Περί ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.

Τη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου απασχόλησε άλλο ένα Πάρκο. Ο λόγος για το Βιομηχανικό Πάρκο Θεσπρωτίας, το οποίο ξεκίνησε ως έργο περίπου στις αρχές του 2000 και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά. 

Το θέμα έθεσε στην Περιφερειακή Αρχή η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Παναγιώτα Αγγέλη, τονίζοντας πως το Πάρκο υπολειτουργεί. Απάντησε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του έργου και στις πολυετείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προκειμένου να ξεδιπλωθεί το «κουβάρι».

Βασικό εμπόδιο σήμερα είναι το πρόστιμο που έχει επιβάλλει το ελληνικό Δημόσιο στο Πάρκο για κατασκευαστικά προβλήματα, με τον κ. Πιτούλη να υπενθυμίζει ότι και το ίδιο είναι μέτοχος σ’ αυτό κατέχοντας ένα ποσοστό της τάξης του 12%.  Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες και το ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. θα αποκτήσει Διοικητικό Συμβούλιο και θα μπορέσει να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι εγκατεστημένες σ’ αυτό τρεις βιοτεχνίες. 

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, η οποία σημείωσε πως «πλησιάζουμε στη λύση, όμως και πάλι κρατάω επιφυλάξεις γιατί τα υπουργεία όλα αυτά τα χρόνια δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα».