Βασικά σημεία του προγράμματος της παράταξης «Νέα Πορεία» - Γρηγ. Γκίκα

on .

GKIKAS NEA POREIA

 Τα βασικότερα σημεία του προγράμματός της, για το «αύριο» του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων έδωσε χθες στην δημοσιότητα η παράταξη «Νέα Πορεία», με επικεφαλής τον Γρηγόρη Γκίκα που συμμετέχει στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 7 – 8 Δεκεμβρίου. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, από τους πλέον κρίσιμους τομείς της επιχειρηματικότητας, αν και είχε απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια, κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τους τόνους κατά διαστήματα να ανεβαίνουν. όπως έγινε χθες με τον απερχόμενο Πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο Μ. Χρυσοστόμου που εξαπέλυσε δριμεία προσωπική (!) επίθεση στον κ. Γρηγόρη Γκίκα.

Ο τελευταίος βέβαια δεν φαίνεται να πτοείται από τέτοιες υβριστικές επιθέσεις και μαζί με τους υποψηφίους της «Νέας Πορείας» συνεχίζουν να παρουσιάζουν στους επιχειρηματίες τις θέσεις της παράταξης και το πώς οραματίζονται την επόμενη μέρα στο Επιμελητήριο.

Τα βασικά σημεία…

Τα βασικά σημεία του προγράμματος, τα οποία έχουν «κωδικοποιηθεί» μετά από προτάσεις των υποψηφίων της παράταξης και τη συνεργασία τους με τον επικεφαλής, Γρηγόρη Γκίκα, συνοψίζονται ως εξής:

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιμελητηρίου:

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου θα πρέπει να είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που πρέπει να προχωρήσει η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και αυτό θα είναι μία συνεχής διαδικασία ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις πτυχές λειτουργίας του Επιμελητηρίου, με στόχο την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και την παροχή ανταπόδοσης και υπεραξίας στα μέλη του. 

Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των εσωτερικών διαδικασιών, των οργανωτικών δομών, καθώς και των διασυνδέσεων του Επιμελητηρίου με όλους τους συναλλασσόμενους με αυτό φορείς και φυσικά πρόσωπα. 

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται το ψηφιακό δελτίο δραστηριότητας του Επιμελητηρίου για την ενημέρωση των μελών ηλεκτρονικά και ψηφιακά.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία και οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού:

1. Εκσυγχρονισμός διαδικασιών: αυτοματοποίηση και βελτίωση των λειτουργικών διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση της ανθρώπινης παρέμβασης και αύξηση της αποδοτικότητας.

2. Ανάλυση δεδομένων: Με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα πελατών για να κατανοήσουν τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους, βελτιώνοντας έτσι τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

3. Αλληλεπίδραση με συναλλασσόμενους: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός παρέχει νέα κανάλια για την αλληλεπίδραση με τους συναλλασσόμενους, όπως κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες, πλατφόρμες και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, διευκολύνοντας την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση.

4. Ευελιξία και ανταγωνιστικότητα: Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν ψηφιακές στρατηγικές μπορούν να προσαρμόζονται γρηγορότερα στις αλλαγές της αγοράς και στις νέες τάσεις, διατηρώντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Ίδρυση Γραφείου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startups):

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ή αλλιώς startups, είναι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες που συνήθως επικεντρώνονται στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. 

Αυτές οι επιχειρήσεις συνήθως ξεκινούν με περιορισμένο κεφάλαιο και έχουν ως στόχο την ταχεία ανάπτυξη. Η ίδρυση ενός γραφείου στο πλαίσιο λειτουργίας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ένας βασικός στόχος.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του γραφείου θα είναι η υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών μέσω καθοδήγησης και mentoring και η δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων και άλλων επιχειρηματιών προκειμένου να προωθήσουν συνεργασίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης. 

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία του συγκεκριμένου γραφείου θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περαιτέρω αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην τοπική κοινωνία, καινοτομία και πρόοδος πάνω σε τεχνολογικές και κοινωνικές δομές που σήμερα δεν υπάρχουν στην περιοχή μας.

Δημιουργία Ευέλικτων Χώρων Εργασίας (Coworking Spaces):

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή που εκπροσωπεί.

Η μετατροπή κτιρίου του Επιμελητηρίου σε ευέλικτο χώρο εργασίας θα προσφέρει οφέλη στο Επιμελητήριο τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο συνεργασίας και καλύτερης πληροφόρησης των μελών του. Η νέα διοίκηση θα εκμεταλλευτεί προγράμματα επιδότησης δημιουργίας τέτοιων χώρων.

Πέραν του Επιμελητηρίου όμως, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας, ή αλλιώς co-working spaces, είναι επαγγελματικοί χώροι που προορίζονται για τη φιλοξενία διαφορετικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, καινοτόμων ιδεών και ομάδων εργασίας και αποτελεί μία σύγχρονη τάση που ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές δομές γραφείων. 

Προγράμματα Εκπαίδευσης Επιχειρηματιών: 

Η ανάγκη εκπαίδευσης των επιχειρηματιών και κυρίως των νέων επιχειρηματιών είναι επιτακτική για έναν αριθμό λόγων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οικονομίας, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. 

Οι νέες προκλήσεις στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό και εγχώριο περιβάλλον επιβάλλουν την επανακατάρτιση των επιχειρηματιών σε τομείς όπως η χρηματοοικονομική διαχείριση, η στρατηγική, η επικοινωνία και η ηγεσία. 

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των επιχειρηματιών μπορεί να είναι δομημένο σε συγκεκριμένες ενότητες, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα της «Νέας Πορείας», ώστε να καλύψει όλες τις βασικές πτυχές της επιχειρηματικότητας.

Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών και των νέων επιχειρηματιών και τις συγκεκριμένες συνθήκες της αγοράς. Η εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω δια ζώσης μαθημάτων, online μαθημάτων, εργαστηρίων ή συνδυασμένων μεθόδων μάθησης.

Παράλληλα, απαιτείται η στήριξη των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης ώστε να αυξηθεί η πιστοποίηση των νέων και φυσικά απαιτείται η δημιουργία από τη ΔΥΠΑ, συνεχιζόμενων διαρκών προγραμμάτων για την επιδότηση εργαζομένων σε επιχειρήσεις.

Οικονομικές – φορολογικές προτάσεις: 

Σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, απαιτούνται μια σειρά από προτάσεις, που στόχος της «Νέας Πορείας», είναι να κατατεθούν στα συναρμόδια υπουργεία.

Οι πιο βασικές από τις προτάσεις είναι: 

- Μείωση συντελεστών ΦΠΑ, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και η κατανάλωση, δηλαδή να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους.

- Κατάργηση των τεκμηρίων για εμπόρους, επαγγελματίες και φορολόγησή τους με βάση τα βιβλία που τηρούν οι επιχειρήσεις.

- Διατήρηση, σε μόνιμη βάση, της επιδότησης του ρεύματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις της εστίασης και της μεταποίησης.

- Απρόσκοπτη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.

«Με σχέδιο και όραμα»

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της «Νέας Πορείας», Γρηγόρης Γκίκας ανέφερε, μεταξύ  άλλων: «με όλες και όλες τους υποψηφίους, καθημερινά συζητάμε και εξετάζουμε όλα τα μείζονα ζητήματα των επιχειρήσεων και με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις στοχεύουμε στην αναβάθμιση του Επιμελητηρίου και του τοπικού “επιχειρείν”. Προχωράμε με σχέδιο και όραμα. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, ώστε οι επιχειρηματίες του νομού Ιωαννίνων να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων».

Με ύβρεις ο Μ. Χρυσοστόμου

Αντί θέσεων και προτάσεων για το «επιχειρείν» και για την καλύτερη λειτουργία του Επιμελητηρίου, ο νυν Πρόεδρός του και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Κίνηση Επιχειρηματιών» Μάκης Χρυσοστόμου, εξαπέλυσε χθες μια προσωπική και άκρως συκοφαντική επίθεση προς τον επικεφαλής της «Νέας Πορείας» Γρηγ. Γκίκα. 

Όπως όμως τόνιζαν στελέχη της παράταξής του, τον Γρηγ. Γκίκα, για πάνω από 25 χρόνια οι λεωφορειούχοι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων τον εκλέγουν Πρόεδρό τους, με ποσοστά πρωτόγνωρα πανελλαδικά!  Καλύτερη απάντηση και πιο πειστική, όπως έλεγαν, δεν υπάρχει!