Δύσκολη η επόμενη ημέρα του Πάρκου Πυρσινέλλα!

on .

PARKO PYRSINELLA 2020

Μπορεί το Πάρκο Πυρσινέλλα να πέρασε από… σαράντα κύματα τα τελευταία αρκετά χρόνια εξαιτίας αφενός του αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού του καθεστώτος και αφετέρου της εγκατάλειψης, σήμερα όμως εξελίσσεται σ’ αυτό ένα μεγάλο έργο ανάπλασης με προϋπολογισμό που αγγίζει τα εννέα εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από εκείνον της Κεντρικής Πλατείας.

Ο ρυθμός είναι καλός, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2025, δηλαδή σε έναν χρόνο περίπου, όμως η «περιπέτεια» για τον Δήμο όχι μόνο δεν θα τελειώσει εκεί, αλλά ουσιαστικά τότε θα αρχίσει. Κι αυτό επειδή θα πρέπει μέχρι τότε να βρεθεί λύση για τη λειτουργία και κυρίως για τη συντήρηση του Πάρκου που θα απαιτήσει και προσωπικό και ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό σε ετήσια βάση. 

Μεγάλος «πονοκέφαλος»

Για τον λόγο αυτό επικρατεί προβληματισμός στη Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να κάνει λόγο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον ίδιο και για τον Δήμο. Το πρόβλημα είναι η σύμβαση που υπογράφτηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή με το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του Πάρκου. 

Σ’ αυτήν δεν προβλέπεται η εκμετάλλευσή του για την αποκόμιση εσόδων από τον Δήμο πλην της μίσθωσης του κτιρίου του «Γιαννιώτικου Σαλονιού». Ωστόσο, από τα έσοδα ενοικίασης του καφε-εστιατορίου δεν μπορεί να συντηρηθεί ολόκληρο το Πάρκο των 200 στρεμμάτων. Οι δε υπηρεσίες του Δήμου αδυνατούν να ανταποκριθούν, για ευνόητους λόγους,  σε ένα τόσο μεγάλο ετήσιο έργο. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας, «δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της συντήρησης και της λειτουργίας του Πάρκου με τη μίσθωση του εστιατορίου. Μιλάμε για μία έκταση πολλών στρεμμάτων η οποία απαιτεί διαρκή φροντίδα».

Ψάχνει για λύση

Ο Δήμαρχος αναζητά λύση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης επιδιώκοντας, χωρίς να τα καταφέρει μέχρι στιγμής, μία συνάντηση με τον Πρόεδρό του. 

Αν θα πετύχει κάτι όσον αφορά στις προβλέψεις της σύμβασης για την ανάπλαση του χώρου, αυτό θα φανεί σύντομα. 

Πάντως, αν από την πρώτη στιγμή είχε υπάρξει πρόβλεψη για την «επόμενη ημέρα» του Πάρκου Πυρσινέλλα από τη δημοτική αρχή Ελισάφ που είχε υπογράψει τη σύμβαση – μαμούθ των εννέα εκατ. ευρώ για την ανάπλασή του, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής μία μελέτη και για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Πάρκου που είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος στα Γιάννενα.

Αν γινόταν αυτό, ο Δήμος θα μπορούσε να διασφαλίσει έσοδα για τη συντήρησή του με ποικίλους τρόπους, από την παραχώρηση τμημάτων του Πάρκου για εκδηλώσεις μέχρι τη φιλοξενία ποικίλων δραστηριοτήτων, πολιτιστικών, αθλητικών κλπ.  

Να γίνει Οργανισμός

Η διαχείριση του Πάρκου Πυρσινέλλα μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης ήταν ζήτημα που έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία πρότεινε  τη σύσταση ενός Οργανισμού Λειτουργίας ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μην καταστεί η περιοχή ξανά «αστική ζούγκλα».

«Είναι απολύτως σκόπιμο να συσταθεί ο Οργανισμός Λειτουργίας του Πάρκου, που θα τρέξει και την ενσωμάτωση του δυτικού τμήματός του και τη μελλοντική οργανική και λειτουργική ένταξη του στρατοπέδου στη  λειτουργία του. Χωρίς τη συγκρότηση του Οργανισμού αυτού, κάθε παρέμβαση που σήμερα γίνεται σύντομα θα απαξιωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καλογιάννη.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ