Αισιόδοξος ο υπουργός ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και η ευλογιά των προβάτων
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια ακόμη ζωονόσο που έχει πλήξει κοπάδια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο λόγος για τον ιό της ευλογίας, ο οποίος ήρθε να πάρει τη θέση του ιού της πανώλης που ταλαιπώρησε τους παραγωγούς τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Ήπειρος, ευτυχώς, συγκαταλέγεται στις περιοχές που παρέμειναν καθαρές και από τις δυο ζωονόσους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πρόκειται για ιούς που η μετάδοσή τους είναι ραγδαία εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή στα μέτρα προφύλαξης.
Μάλιστα όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας στην εκπομπή «Πρωινή επισκόπηση», ανοικτά είναι τα σφαγεία από χθες σε όλους τους νομούς που δεν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα της ευλογιάς, ενώ όπου υπάρχουν κρούσματα, ο ΥΠ.Α.Α.Τ. διευκρίνισε ότι τα σφαγεία θα λειτουργούν – εκτός εκείνων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης- μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, φυσικά, με πλήρη τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας.
Ευρεία σύσκεψη
Με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε χθες ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα.
Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα, εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία.
Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.
Και γενικότερα ζητήματα
Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθούν σωστά οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και εφόσον οι κτηνοτρόφοι ενισχύσουν τις γνώσεις τους μέσα από πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.