Εύλογη ανησυχία προκαλεί η παρατεταμένη ανομβρία
Μπορεί η ηλιοφάνεια να αρέσει σε όλους, όμως καθώς πλησιάζουμε στην καρδιά του φθινοπώρου, η παρατεταμένη ανομβρία ακόμα και στα Γιάννενα που φημίζονται ως πόλη για τις βροχές της έχει αρχίσει να προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι ανεξάντλητος και χρειάζεται ανανέωση.
Ξηρός ο Οκτώβριος
Πάντα ο Οκτώβριος έχει ένα πιο ευχάριστο πρόσωπο, με ημέρες καλοκαιρίας, που αποκαλούνται με διάφορες ονομασίες όπως, για παράδειγμα, «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου», όμως φέτος η ανομβρία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο φετινός Οκτώβριος με 50 χιλιοστά βροχής ήταν ένας από τους πιο ξηρούς των τελευταίων 110 ετών! Υπάρχουν άλλοι πέντε αντίστοιχοι μήνες με μικρότερα ποσά βροχής και συγκεκριμένα, οι Οκτώβριοι του 1995 (μηδέν χιλιοστά), του 1969 (4 χιλιοστά), του 1984 (6 χιλιοστά), του 2001 (9 χιλιοστά και του 1965 (10 χιλιοστά βροχής).
Ανομβρίας συνέχεια…
Και ο Νοέμβριος αποδεικνύεται μέχρι στιγμής στεγνός ως μήνας, αν και είναι νωρίς ακόμα για να αποκρυσταλλωθεί η συνολική εικόνα. Πάντως, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού δεν θα αλλάξει. Δηλαδή οι ημέρες θα ξεκινούν με κρύο και τη θερμοκρασία στους 13 – 14 βαθμούς, ενώ τα μεσημέρια θα επικρατεί ηλιοφάνεια και ο υδράργυρος θα κυμαίνεται μεταξύ 18 – 20 βαθμών Κελσίου. «Είναι αποκαρδιωτική η κατάσταση με την ανομβρία. Έχουμε ανάγκη από βροχές», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας. Παράλληλα, τόνισε πως κάποιες βροχοπτώσεις αναμένονται κοντά στα μέσα του μήνα, όμως πρόκειται για παρακινδυνευμένη πρόγνωση.
«Στέρεψαν» οι πηγές
Την προηγούμενη Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Άρης Μπαρτζώκας, διέσχισε τη χαράδρα του Βίκου. Κι εκεί ήταν εμφανή τα σημάδια της παρατεταμένης ξηρασίας. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, στην άκρη του φαραγγιού, κάτω από το χωριό Βίκος, όπου βρίσκονται κάποιες από τις πρώτες πηγές του Βοϊδομάτη, όπως η μεγάλη πηγή με τον ονομασία «Γκαστρωμένη» βλέπει κανείς σήμερα λιγοστό νερό και αυτό στάσιμο. «Πέρυσι την ίδια περίπου εποχή δεν μπορέσαμε να διασχίσουμε το φαράγγι γιατί ήταν όλο γεμάτο με τρεχούμενο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμος Μετσόβου
Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον ακόμα και ορεινές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν πλούσια υδάτινα αποθέματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Μετσόβου, ο οποίος με ανακοίνωση απευθύνει επείγουσα έκκληση στους δημότες του για λελογισμένη κατανάλωση. «Παρά την έλευση του Νοεμβρίου, οι συνθήκες λειψυδρίας στην περιοχή μας παραμένουν έντονες. Η ανεπάρκεια νερού συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να πρέπει όλοι μας να καταβάλουμε επιπλέον προσπάθειες για τη διαχείριση και την εξοικονόμηση αυτού του πολύτιμου πόρου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος κάνει έκκληση σε κάθε κάτοικο και επιχείρηση να περιορίσουν την κατανάλωση νερού και να εφαρμόσουν υπεύθυνες πρακτικές για την εξοικονόμησή του. Μεταξύ άλλων, ζητάει από τα νοικοκυριά να κλείνουν τις βρύσες όταν δεν τις χρησιμοποιούν και να επιδιορθώνουν άμεσα τυχόν διαρροές, από τους αγρότες να προτιμούν συστήματα άρδευσης που εξοικονομούν νερό, όπως τη στάγδην άρδευση και από τους επαγγελματίες του τουρισμού να ενημερώνουν τους επισκέπτες και τους πελάτες τους για την αξία του νερού και τη σημασία της περιορισμένης κατανάλωσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ