Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου της μάχη της Λυκόρραχης
- Η πρώτη νίκη των ελληνικών δυνάμεων κατά των Ιταλών εισβολέων ήταν το Νοέμβριο του 1940 στη μάχη της Λυκόρραχης, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η ιστορική Μεραρχία Ιππικού.
Για το λόγο αυτό στο χωριό Κεφαλοχώρι (παλιά Λυκόρραχη) ο Δήμος Κόνιτσας ανήγειρε μνημείο και έκανε το Σάββατο τα αποκαλυπτήριά του.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, εκπρόσωποι τοπικών στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.
Την 1η Νοεμβρίου 1940 ο ελληνικός στρατός επιτέθηκε και εξολόθρευσε Ιταλική Φάλαγγα εφοδιασμού, που ανήκε στην Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια.
Οι ανιχνευτές ιππείς εντόπισαν κίνηση ιταλικού τμήματος δυνάμεως 300 περίπου ανδρών με πολλά μεταγωγικά να κινείται από τη Λυκόρραχη προς το χωριό Κάντζικο (Δροσοπηγή). Δύο λόχοι του αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Μισύρη, μαζί με το ιππικό υπό τον ίλαρχο Δημήτριο Γερωργιάδη, τους επιτέθηκαν. Οπισθοχώρησαν οι Ιταλοί και οχυρώθηκαν στη Λυκορράχη, όπου υπήρχαν και άλλες δυνάμεις τους.
Εκεί, μετά από σκληρή μάχη, με τους Ιταλούς ταμπουρωμένους σε σπίτια, τέσσερις ουλαμοί της Ίλης, που είχαν έναν νεκρό κι έναν τραυματία, και οι 5ος και 9ος Λόχος του Μεταβατικού Αποσπάσματος, που είχε τριάντα νεκρούς, τους ανάγκασαν να παραδοθούν.
Το σχετικό σήμα που συνέταξε ο Αντ/χης Μισύρης, αναφέρει: «Ώρα 16:30, Ι Μεραρχίαν, Αναφέρω Λόχοι κατέχουσι υψώματα Ν.Δ. και Β.Δ. Λυκορράχης. Συνελάβομεν αιχμαλώτους και πολλά υλικά. Κατέρχομαι εις Επταχώριον, 1-11-1940, Μισύρης».
Στη Λυκόρραχη αιχμαλωτίσθηκαν τρεις Ιταλοί αξιωματικοί και 130 οπλίτες, ενώ στην κοιλάδα του Σαραντάπορου ποταμού, πιάστηκαν αιχμάλωτοι άλλοι 80 οπλίτες και περισυνελέγησαν 120 κτήνη, 4 βαρέα πολυβόλα Fiat, περίπου 15 οπλοπολυβόλα, χιλιάδες χειροβομβίδες και διάφορα υλικά διαβιβάσεων, εξαρτύσεως και ιματισμού.
Δοξολογία, παρέλαση, ομιλίες…
Εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου από τους Τούρκους. Με παρέλαση στο κέντρο της κωμόπολης εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου, παρόντων του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ο οποίος χοροστάτησε στη δοξολογία, που προηγήθηκε, της δημάρχου Μετσόβου Μαρίας-Χριστίνας Αβέρωφ κ. ά. Παράλληλα τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού κατά το έπος του 1940 στο Μνημείο Ιππέων, στην είσοδο της ορεινής κωμόπολης.
Εξάλλου σε εκδήλωση αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης ο ομ. καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος, ο οποίος στην ομιλία του παρουσίασε με ακρίβεια τα στοιχεία από την περίοδο εκείνη. Ο κ. Τρίτος έχει αναδείξει με πολλές συγγραφές του την ιστορία, τον πολιτισμό και την ηθογραφία του Μετσόβου, αλλά και την εκκλησιαστική του ζωή, καθώς και προσωπικότητες της περιοχής.
Η απελευθέρωση του Μετσόβου, που η υποδούλωσή του διήρκησε σχεδόν πέντε αιώνες, και η ενσωμάτωσή του με την υπόλοιπη Ελλάδα, έγινε από τον Ελληνικό Στρατό στις 31 Οκτωβρίου 1912, πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Η κατάληψη της περιοχής του Μετσόβου αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας γεγονός, αναφορικά με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μετά από 4 μήνες, αφού διευκολύνθηκε ο στρατιωτικός σχεδιασμός.
Στρατιωτικό απόσπασμα, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Μήτσα, συνεπικουρούμενο από ανταρτικές ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβιτών εθελοντών, καθώς και τμήματος από 53 εθελοντές Κρήτες, υπό τον Γ. Σκουλά, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει το Μέτσοβο.
Επιμνημόσυνη δέηση για τους ιππείς
Στο μεταξύ, με επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, τιμήθηκαν οι ιππείς, που έπεσαν στο έπος του '40.
Κατατέθηκαν στεφάνια από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τη δήμαρχο Μετσόβου Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ, εκπροσώπους των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και οργανώσεων αποστράτων κ. ά.
Οι πρώτες μάχες το 1940, οι οποίες ήταν καθοριστικές, της Μεραρχίας Ιππικού, που πολεμούσε και νικούσε χωρίς ουσιαστική προπαρασκευή, χωρίς οργανωμένο σύστημα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού, μπαίνοντας στο πεδίο «αυθόρμητα», επηρέασαν την έκβαση του Ελληνοϊταλικού πολέμου και ανύψωσαν το ηθικό του Στρατού.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ