Το βάρος στην ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας!
- Σημαντικό βάρος θα δοθεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο στην ενίσχυση δράσεων που αφορούν στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο. Τομείς που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να δώσουν ώθηση στην περιοχή μας.
«Όπλο» για την επίτευξη του εγχειρήματος είναι φυσικά το ΕΣΠΑ, από το οποίο η Περιφέρεια πρόκειται να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό, της τάξης των 59 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και προτάσεων που εμπίπτουν στους παραπάνω τομείς, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως τονίστηκε χθες σε εκδήλωση στο «Du Lac», η οποία είχε στο επίκεντρο την ανάδειξη καινοτόμων έργων στους τομείς εξειδίκευσης της Ηπείρου.
O Aλέκος Καχριμάνης
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «κάθε τόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Εμείς είμαστε σε ένα τόπο που μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ποιοτικά προϊόντα στον πρωτογενή τομέα και μια πλειάδα παραγωγής υπηρεσιών από τον τουρισμό και πλέον, με τη βοήθεια του Πανεπιστήμιου και σε άλλους τομείς».
Ο κ. Καχριμάνης έκανε ειδική αναφορά στις Ολοκληρωμένες Χορικές Επενδύσεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027», προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι στοχευμένο και χρήσιμο. Θα στηρίξουμε με συνέπεια τοπικά προϊόντα και οτιδήποτε έχει ο τόπος, και θα προχωρήσουμε για την επόμενη ημέρα».
Περί καινοτομίας…
Όσον αφορά στον τομέα της καινοτομίας και στις δράσεις που θα ενισχυθούν, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις θα πρέπει πάντα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς να παρουσιάσουν κάτι καινοτόμο. Προτάσεις για προτάσεις δεν περνάνε. Τα αποτελέσματα θα είναι απτά».
Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ήπειρος σήμερα δεν είναι αυτή που ήταν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουν γίνει πολλά βήματα» και επανέλαβε ότι θα στηριχθούν όλες εκείνες οι προτάσεις που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για τον τόπο. «Αυτή θα είναι η δική μας γραμμή για όλες τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γραφείο Καινοτομίας. Και αυτό μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε. Ο κ. Καχριμάνης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει άριστη τη συνεργασία με το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου.
Η Άννα Μπατιστάτου
Από την πλευρά της η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, η οποία είναι και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποόυς μπορεί να επενδύσει η Ήπειρος και είναι η αγροδιατροφή/ υγεία - ευεξία, η εμπειρική γνώση, το περιβάλλον/ενέργεια και η νέα ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση των ανοιχτών ερευνητικών υποδομών. «Θέλουμε να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία, να ενισχύσουμε τη σύμπραξη των επιχειρήσεων με τοπικούς ερευνητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού ιδίως όσον αφορά στην ψηφιακή τεχνολογία.
Άλλες τοποθετήσεις
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε επίσης η Προϊστάμενη της ΕΥΔ Προγράμματος «Ήπειρος» Εύη Παπανικολάου, η οποία έκανε γνωστό ότι από τα 59 εκατ. που θα διατεθούν από την Περιφέρεια στην έρευνα θα πάνε 20 εκατ. ευρώ, στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα τέσσερα εκατ. ευρώ, στην επιχειρηματικότητα 28 εκατ. και στο ανθρώπινο δυναμικό επτά εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Σάββας Χριστοφορίδης σημείωσε την ανάγκη η γνώση που παράγεται από τα ερευνητικά κέντρα να διαχυθεί στις επιχειρήσεις, ώστε να προκύψουν γι’ αυτές ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα.