«Ασ’ τους να λένε»… απαντά ο Αλ. Καχριμάνης για ένα σωρό ετσιθελικές αποφάσεις του!
«Υπομονή» μέχρι την άλλη Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου για τον δρόμο που κατασκευάζεται στην κορυφή του Γράμμου και που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο!
Αν και το θέμα βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, ενώ αναμένονται και τα πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η πολιτική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου την άλλη εβδομάδα, έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον. Κυρίως για τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις για παρεμβάσεις σε περιοχές Natura κι αν πρέπει να εκδίδονται γι’ αυτές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, κάτι που όμως δεν συνέβη στην περίπτωση του Γράμμου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης.
Δεν ζητήθηκε γνωμοδότηση!
Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που έδωσε στην τοπική ιστοσελίδα «Epiruspost», με αφορμή σχετική ερώτηση που υπέβαλε για τις εργασίες στον Γράμμο. Η απάντηση του Οργανισμού ξεκάθαρη: Αν και απαιτείται γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για την διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου που γίνεται εντός περιοχής Natura, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν την ζήτησε!
Πιο συγκεκριμένα η απάντηση του ΟΦΥΠΕΚΑ προς την ιστοσελίδα έχει ως εξής: «Η εν λόγω δραστηριότητα χωροθετείται εντός περιοχής ευθύνης μας και συγκεκριμένα εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000: «GR1320002 Κορυφές όρους Γράμμος».
»Σύμφωνα με το Ν. 4685/2020 (ΦΕΚ 92Α’ /07-05-2020), όπως ισχύει, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) γνωμοδοτεί για τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων κάθε έργου ή/και δραστηριότητας που εμπίπτει στις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του, τα οποία δύνανται να επηρεάσουν την ακεραιότητα της περιοχής και των προστατευτέων αντικείμενων. Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι για κάθε έργο ή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε περιοχές του Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, ανεξάρτητα αν αυτά εμπίπτουν σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ή όχι, απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 5, περ. ιστ του Ν. 4685/2020 (Α 92) η γνώμη του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
»Για την εν λόγω δραστηριότητα δεν έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α».
Κι ένα αίτημα από τα παλιά!
Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη σχετικά με την απάντηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, αν και ο ίδιος τον τελευταίο καιρό δείχνει να χάνει πολύ εύκολα την ψυχραιμία του, αρνούμενος τον διάλογο, ακόμη και με τις εκλεγμένες περιφερειακές παρατάξεις. Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει είναι πολύ συγκεκριμένα: Ποια είναι τελικά η σκοπιμότητα του έργου και εάν βεβαίως τηρήθηκε η νομιμότητα της διαδικασίας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο! Δυστυχώς, όμως αντί απαντήσεων, ο Αλ. Καχριμάνης επιλέγει είτε την επίθεση στους συνομιλητές του, είτε ξεκάρφωτες (;) αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Χθες δημοσιοποίησε (στο facebook) ένα αίτημα από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πληκατίου για άδεια κατασκευής Ορειβατικού Καταφυγίου (80 κλίνες) στην θέση Γκέσος – Σταυρός, προς την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην Περιφέρεια Ηπείρου, με ημερομηνία 19 Απριλίου 2024!
Πρόκειται για την ίδια περιοχή, όπου κατασκευάζεται ο αμφιλεγόμενος δρόμος. Κάποιο λόγο λοιπόν θα έχει ο Περιφερειάρχης για να γνωστοποιήσει με καθυστέρηση αυτό το αίτημα, τώρα που έχει γίνει τόσος μεγάλος θόρυβος με τις εργασίες διάνοιξης δρόμου στην προστατευόμενη περιοχή. Μένει κι αυτό να το απαντήσει στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η ΛΑ.ΣΥ.
Ας σημειωθεί ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως έκανε γνωστό, κατέθεσε προχθές αίτημα για να συζητηθεί το θέμα του Γράμμου στο περιφερειακό συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου.
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε εισήγησή της «Δεν είναι το πρώτο έγκλημα της περιφερειακής αρχής. Το ίδιο συνέβη και στο έγκλημα στο οικοσύστημα του Λούρου, με κατάληξη τον έλεγχο από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τελικά το πρόστιμο των 180.000 ευρώ, το οποίο δεν το χρεώθηκε ο θύτης-Περιφερειακή Αρχή, αλλά ο Ηπειρώτικος λαός.
»Τα κοινά σημεία με το έγκλημα στον Λούρο και στον Γράμμο είναι η απαξίωση κάθε πρόνοιας για την έκδοση μελέτης και αδειοδότησης-γνωμοδότησης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και αρμόδιους φορείς, αλλά κυρίως η άρνηση της περιφερειακής αρχής να αποδεχτεί οποιαδήποτε ευθύνη της και ως προς την διαδικασία (απευθείας αναθέσεις, έλλειψη μελετών, σεβασμός στην ευαισθησία προστατευόμενων περιοχών) αλλά και ως προς το καταστροφικό αποτέλεσμα…».