Αλκοόλ και υπερβολική ταχύτητα βασικές αιτίες για θανατηφόρα τροχαία!
Το άλυτο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Ηπείρου, επανέφεραν στο προσκήνιο τα δυστυχήματα που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων πριν λίγες μέρες, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε δυο νέους συνανθρώπους μας.
Παρά τους εντατικούς ελέγχους που γίνονται σε επαρχιακό και εθνικό δίκτυο από την ΕΛΑΣ, τις συστάσεις, τις ενημερωτικές ημερίδες και τις διάφορες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την πρόληψη της πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ήπειρος μέσα σε σχεδόν δέκα μήνες έχει θρηνήσει 19 ανθρώπους. Ο απολογισμός είναι θλιβερός και πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τις τοπικές Αρχές το γεγονός ότι οι δύο βασικότερες αιτίες των ατυχημάτων είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα.
Παράλληλα, η πρόκληση των τροχαίων ατυχημάτων πηγάζει και από την έλλειψη παιδείας και συνείδησης. Πολλοί αγνοούν επιδεικτικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και έχουν αποκτήσει τη νοοτροπία ότι ο δρόμος τους ανήκει. Αδιαφορούν, δηλαδή, για τους επιβάτες ή τους πεζούς, κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις, αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες, δεν φορούν ζώνη ασφαλείας και χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως μέσο επίδειξης και όχι ως μέσο για να εξυπηρετηθούν.
«Μετακινούμαστε Ασφαλείς»…
Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τα τροχαία ατυχήματα, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια των εορτασμών των 60 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη ημερίδα με θέμα (Μετα-) Κινούμαστε Ασφαλείς.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Κάστρο Ιωαννίνων) από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γρηγόριος Καρράς, η Νοσηλεύτρια ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Βασιλική Κονταξή, ο Ομότιμος Καθηγητής Εργονομίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς Λάμπρος Λάιος, ο Λογοθεραπευτής Φάνης Παπαδημητρίου, η Καθηγήτρια Ψυχολογίας Ασθενών Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαίρη Γκούβα και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (μέσω τηλεδιάσκεψης) Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.
Συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι η Ελπινίκη Λαϊου (Αναπλ. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Πανεπ. Ιωαννίνων) και η Ψυχολόγος - Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τμήματος Νοσηλευτικής Ιωαννίνων Αθηνά Πάσχου.
Ωφέλιμη δράση
Ας σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την οδήγηση, συμμετείχαν τα Τμήματα Τροχαίας Ιωαννίνων και Άρτας. Μια δράση που πραγματοποιήθηκε σε σημεία διασκέδασης όπου -κυρίως νέοι- προτρέπονταν να επιλέξουν τον «Οδηγό της παρέας», που φορούσε ένα ειδικό βραχιολάκι ώστε να δεσμευτεί ότι δεν θα καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ. Έπειτα, με δική του θέληση, υποβάλλονταν σε φιλικό αλκοτέστ με τη βοήθεια των αστυνομικών, ώστε να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ!
Σημαντική πρωτοβουλία αυτή από τα Τμήματα Τροχαίας που για μια ακόμη φορά πέρασαν το μήνυμα ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί.
Το παν η πρόληψη!
Αυξημένη θα είναι η κίνηση και αυτές τις μέρες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, ενώ την τιμητική τους έχουν το προσεχές διάστημα οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα πανηγύρια για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, αλλά και οι Γιορτές Τσίπουρου.
Είναι γεγονός ότι οι πιθανότητες για πρόκληση ατυχημάτων αυξάνονται όταν οι πολίτες οδηγούν υπό την επήρρεια αλκοόλ ή άυπνοι κατά την επιστροφή τους από τις παραπάνω εκδηλώσεις, αλλά και από καταστήματα εστίασης ή κέντρα διασκέδασης.
Επομένως, όσοι ταξιδεύουν ή μετακινούνται εντός του επαρχιακού δικτύου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φορούν ζώνη ασφαλείας και κυρίως να μην τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα.
Καλλιέργεια οδηγικής συμπεριφοράς
Πολλά μπορούν να γίνουν από τα σχολεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ΜΜΕ και άλλους φορείς, ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν σωστή οδηγική συμπεριφορά από τη νεανική τους ηλικία.
Μόνο η βιωματική παιδεία μπορεί να καλλιεργήσει υπεύθυνη οδική και οδηγική συμπεριφορά. Παράλληλα, θα είναι χρήσιμο να γίνονται διαθεματικές προσεγγίσεις του προβλήματος και εργασίες μαθητών για τα αίτια, τις συνέπειες και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Επίσης, να συνεχιστούν και να ενταθούν οι επισκέψεις των μαθητών σε Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπως σε αυτό του Δήμου Πωγωνίου ώστε το παιδί μέσα από το παιχνίδι να μαθαίνει να κυκλοφορεί, να προφυλάσσεται από όσα το απειλούν, πώς να συμπεριφέρεται στο αυτοκίνητο του γονέα κτλ.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ