Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς
Κορυφώθηκαν χθες, με ένα μήνυμα της ομοψυχίας, οι εκδηλώσεις μνήμης για τους 49 εκτελεσθέντες Προκρίτους της Παραμυθιάς από τους Γερμανούς κατακτητές και τους "Τσάμηδες" συνεργάτες τους.
Μετά τη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Δονάτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος, σχηματίστηκε πομπή, που κατέληξε στο μνημείο πεσόντων, όπου εψάλη αρχιερατικό τρισάγιο.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης έθεσε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ καταδίκασε τις αξιώσεις των "Τσάμηδων" σε βάρος της Θεσπρωτίας. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και οι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή. Οι Γερμανοί ναζί και οι Μουσουλμάνοι και οι συνεργάτες τους Μουσουλμάνοι Τσάμηδες υπήρξαν πρωτεργάτες ειδεχθών εγκλημάτων και εκτελέσεων αθώων και άμαχου πληθυσμού στη διάρκεια της Κατοχής. Εξαιτίας τους η Παραμυθιά βίωσε τη βαρβαρότητα στην πιο σκληρή μορφή της και μαρτύρησε».
Περί αποζημιώσεων
Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν τιμωρήθηκε μέχρι σήμερα για την εκτέλεση των 49 προκρίτων. Επιτέλους πρέπει να αποδοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις. Επίσης δεν ανεχόμαστε τις εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Θεσπρωτίας και της Παραμυθιάς, που αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες. Οι καταδικαστικές αποφάσεις για τα εγκλήματά τους ήταν σαφείς και οι διεκδικήσεις τους είναι ανυπόστατες».
Ανάγκη ενότητας
Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, τέως καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε, πέρα από την αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, την ανάγκη ενότητας και αγωνιστικού φρονήματος, σε μια περίοδο, σαν τη σημερινή, που χρειάζεται οι Έλληνες να στεκόμαστε όρθιοι και να αντιστεκόμαστε.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ανάκληση του ιστορικού πλαισίου κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για τελετουργικούς λόγους, εις ανάμνησιν, αλλά και για αμιγώς εθνικοπατριωτικούς λόγους. Ακόμη μέχρι σήμερα, από τις δύο πλευρές της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, από τη δική μας πλευρά γίνονται εκδηλώσεις μνήμης της στυγνής εκτέλεσης των πατριωτών, και αφ' ετέρου, από την άλλη, διατυπώνονται διεκδικήσεις, κρίσεις και απόψεις, που επιδιώκουν τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την παραποίηση των γεγονότων, υπηρετώντας ιδεολογικές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες».
Μπροστά στο Μνημείο Παραμυθιάς ακούστηκε παραδοσιακό μοιρολόι, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Οι παρουσίες
Στην τελετή μνήμης συμμετείχαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, ο Δήμαρχος Φιλιατών Βασίλης Τζίγκος, ο Δήμαρχος Διστόμου Ιωάννης Στάθας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς Θωμάς Οικονόμου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.ά.
Άλλες εκδηλώσεις
Αμέσως μετά την τελετή στο Μνημείο πεσόντων, έγινε ο τερματισμός του αγώνα δρόμου θυσίας, όπου συμμετείχαν κυρίως νέοι και νέες από την περιοχή και όχι μόνο, στους οποίους απονεμήθηκαν μετάλλια και έπαινοι συμμετοχής. Εξάλλου, επί ένα τριήμερο οργανώθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Παραμυθιάς το τουρνουά μπάσκετ των 49 Προκρίτων.
Πάγιο αίτημα
Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Παραμυθιάς είναι η δημιουργία Μουσείου για τους 49 εκτελεσθέντες της Παραμυθιάς. Είχε δρομολογηθεί παλαιότερα η ίδρυσή του, αλλά, τελικά, δεν υλοποιήθηκε.
Εκεί μπορεί να συγκεντρωθούν ατομικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, όπως και άλλο σχετικό υλικό, και θα συμβάλλει το Μουσείο να μη σβήσουν οι ιστορίες και οι ιστορικές μνήμες και να μη γέρνουν κάτω από το ασήκωτο βάρος του παρελθόντος, αλλά και θα αναδειχθεί το βάρος της θυσίας τους διαχρονικά, που θα πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό παράδειγμα χρέους.