Comp 1

Αντιδράσεις για σχεδιαζόμενο ΥΗΕ στον Γοργοπόταμο της Κόνιτσας!

on .

PLHKATI

Χρήσιμες για τον τόπο μας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αρκεί η αξιοποίησή τους να υπακούει σε ορισμένους κανόνες. 

Ο βασικότερος είναι ότι δεν πρέπει να προκαλούν εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, είτε αυτό είναι η κορυφή ενός βουνού είτε η κοίτη ενός χειμάρρου. 

Δεύτερη βασική προϋπόθεση να μην εγκαθίστανται παρά τη θέληση και να λειτουργούν εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα όσων κατοίκων έχουν απομείνεις την ύπαιθρο. Τα παραπάνω πρέπει να ισχύσουν και για σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό στον Γοργοπόταμο  Μαστοροχωρίων, έργο το οποίο συναντά αντιδράσεις. Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Πέτρος Παπανώτης με καταγωγή από το Πληκάτι. Όπως καταγγέλλει, το συγκεκριμένο ΥΗΕ θα τροφοδοτείται με αγωγό μήκους… τεσσάρων χιλιομέτρων (!) που θα λαμβάνει νερό από σημείο κοντά στο Πληκάτι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το συγκεκριμένο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου ήδη διαπιστώνουν πως τα διαθέσιμα ύδατα έχουν λιγοστέψει.

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Παπανώτης αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για τον σχεδιαζόμενο μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό Γοργοποτάμου Μαστοροχωρίων:

«Πληροφορηθήκαμε για τη μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» για την εκτέλεση του έργου «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στον Γοργοπόταμο του Δήμου Κόνιτσας», του οποίου ο Σταθμός Παραγωγής θα τροφοδοτείται με αγωγό μήκους 4 χλμ, με Σταθμό Υδροληψίας του αγωγού απέναντι και πλησίον του χωριού Πληκάτι.

Η σχετική πρόσκληση για την διατύπωση απόψεων πολιτών και φορέων για την εγκατάσταση, μέχρι 01-11-2024, δημοσιεύτηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην εφημερίδα ‘Ηπειρωτικός Αγών’ στις 25-09-2024. Το έργο πρόκειται να εκτελεστεί εντός της περιοχής Λεκάνη Αώου, σε σημείο που εντάσσεται σε Προστατευόμενο τοπίο και Προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό (ΦΕΚ 6679/27-11-23) και στο Δίκτυο NATURA 2000.

Εκτός απ' το μηδαμινό όφελος του τόπου, σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος από τις επεμβάσεις στο τοπίο, παράπλευρα και κατά μήκος των 4 χλμ. του αγωγού, με τα αναγκαία έργα προσπέλασης - κατασκευής, επισημαίνω τα παρακάτω:

Θεωρώ ότι αντίδραση όλων μας είναι δεδομένη. Με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν γίνεται ανάπτυξη. Μετά τις πληροφορίες για το κλείσιμο του Α.Τ. Πυρσόγιαννης (Αστυνομία - Συνοριοφυλακή) έρχεται και νέο χαστούκι για την περιοχή, η κλοπή του νερού που ήδη είναι ελάχιστο. Απέναντι από το χωριό Πληκάτι, στη στροφή, βρίσκονται ο Παλαιός Μύλος και η νεροτριβή, τα οποία έχει προγραμματίσει να αξιοποιήσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Πληκατίου - πώς, λοιπόν, θα υδροδοτηθεί; Αντί αυτό το λίγο νερό να διοχετευθεί προς τα αρδεύσιμα κτήματα, όσων ηρωικά αντιστέκονται και παραμένουν στον τόπο τους, οι επιτήδειοι το κλέβουν.

Φαίνεται πώς κάποιοι, με την συνδρομή -έστω σιωπηρή- της πολιτείας, μιας θεωρούν μετανάστες και επιθυμούν να μας εντάξουν στην Επαρχία Κολόνιας της Αλβανίας, όπως ήταν η περιοχή και προπολεμικά, υπάρχει και σχετικός χάρτης.

Πιστεύουμε ότι η αντίδραση τόσον της δημοτικής αρχής, όσο και της Περιφέρειας είναι δεδομένη. Παρά ταύτα, ερωτώ: 1) Σε τι ενέργειες θα προβεί ο Δήμαρχος προσωπικά και το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε επέμβαση - παρέμβαση στο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον του τόπου και του Σαραντάπορου γενικότερα; 2) Ο κος Περιφερειάρχης, που γνωρίζει άριστα την περιοχή, τι γνώμη έχει για το έργο αυτό;

Εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, με μοναδικό σκοπό το οικονομικό όφελος αποκλειστικά και μόνο των ιδίων, μπορούν να καταστρέφουν του φυσικό και αμόλυντο περιβάλλον του τόπου μας, των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας και όχι μόνο, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον τόπο; Κρίμα, το προτεινόμενο έργο συνοδεύεται και από περιβαλλοντική μελέτη. Μήπως οι συντάκτες του από «Περιβαλλοντολόγοι», πρέπει να αποκαλούνται καλύτερα «Καταστροφολόγοι»; Σε αντικατάσταση αυτού του έργου, θα μπορούσαν λόγω του μικρού μεγέθους να τοποθετηθούν αντίστοιχα πάνελ. Δεν πρόκειται για τον Πηνειό ποταμό αλλά για ένα ρυάκι στην κυριολεξία.

Ευελπιστούμε ότι η οποιαδήποτε ενέργεια ή παρέμβαση δεν θα ευοδωθεί, όσο ψηλά κι βρίσκονται οι επενδυτές, και τα στηρίγματά τους. Οι επενδυτές και αυτοί που βρίσκονται από πίσω να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Αφήστε έστω μία ορεινή περιοχή αναλλοίωτη, μην ενεργείτε σε βάρος των χωριών μας. ΕΛΕΟΣ»!