Ένας Γιαννιώτης γιατρός διαπρέπει στη Σουηδία!
Επιστήμονες που καταφέρνουν με τη δουλειά και την αξία τους να καταξιωθούν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και εκτός συνόρων, εξακολουθεί να παράγει η Ήπειρος, αποδεικνύοντας πως, τουλάχιστον στα γράμματα, παραμένει πρώτη.
Ειδικά στον κλάδο της Ιατρικής νέοι Ηπειρώτες κάνουν αυτή τη στιγμή λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό. Ορισμένους μάλιστα απ’ αυτούς δεν τους… αφήνουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συνεργάτες τους στο εξωτερικό, καθώς θεωρούνται αναντικατάστατοι στον τομέα τους!
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Γιαννιώτης νευροβιολόγος Θεοφάνης Π. Τσέβης, ο οποίος διαπρέπει στη Σουηδία εργαζόμενος σε ένα πολύ σημαντικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα. Ο κ. Τσέβης, ο οποίος αποφοίτησε από την Ιατρική Ιωαννίνων και έκανε εδώ το αγροτικό του, εδώ και 10 χρόνια είναι υπεύθυνος της ενδονοσοκομειακής διερεύνησης Άνοιας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Karolinska, έχοντας στο ενεργητικό του πληθώρα δημοσιεύσεων και ερευνών πάνω στην Άνοια.
Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο με υποτροφία!
Για το σημαντικό αυτό ερευνητικό του έργο τιμήθηκε πρόσφατα από την ίδια τη Βασίλισσα της Σουηδίας Σίλβια. Συγκεκριμένα, σε μια λαμπρή τελετή στο Drottningholm Court Theatre της Στοκχόλμης απονεμήθηκε στον Γιαννιώτη γιατρό και ερευνητή από την Βασίλισσα μεταπτυχιακός τίτλος μετ’ υποτροφίας για την επιτυχή ολοκλήρωση έρευνας σε ασθενείς με Άνοια!
Ο κ. Τσέβης ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό του τίτλο ως ο μοναδικός υπότροφος του Karolinska Institutet (Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα) και του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Stiftelsen Silviahemmet (επικεφαλής του Ιδρύματος είναι η ίδια η Βασίλισσα Σίλβια) που σκοπό έχει την διάδοση της γνώσης για την Άνοια μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.
Στον χαιρετισμό της κατά την διάρκεια της τελετής απονομής, η Πρόεδρος του Πανεπιστήμιου Καρολίνσκα σημείωσε την αξία των συγκεκριμένων πτυχίων, λέγοντας τα εξής προς τους βραβευθέντες: «Η αξία του τίτλου σας αφορά όχι μόνο εσάς, αλλά ολόκληρο το σύστημα υγείας της Σουηδίας. 150.000 ασθενείς με άνοια ζουν στην Σουηδία με τον αριθμό αυτό να βαίνει αυξανόμενος κάθε χρόνο. Είστε πλέον υπεύθυνοι όχι μόνο για τους ανοιακούς ασθενείς, αλλά για να μεταδώσετε την γνώση σας και σε συναδέλφους».