Διαφωνεί η ΚΕΔΕ με αλλαγές στη διαχείριση αποβλήτων και την συνένωση των ΦΟΔΣΑ!
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδος (ΚΕΔΕ), για το οποίο εκφράστηκαν ενστάσεις και διαμαρτυρίες από τους αυτοδιοικητικούς.
Με απόφασή του το Δ.Σ. της Ένωσης ζητά επαναδιατύπωση των διατάξεων που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων και τις υποχρεωτικές συνενώσεις των ΦοΔΣΑ στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Θεσσαλίας, αλλά και να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ του ΥΠΕΝ, ΚΕΔΕ, Δήμων, ΠΕΔ και ΦοΔΣΑ, έχοντας ως βάση την προώθηση των εθελοντικών συνενώσεων, εφόσον αυτό προκρίνουν οι ίδιοι οι Δήμοι και οι ΦοΔΣΑ.
Αν και πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω – κάτω στην διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που «καίει» και τους Δήμους της περιοχής μας, με συχνές αντιπαραθέσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην χθεσινή συνεδρίαση η Ήπειρος απείχε!
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το epiruspost.gr «…Όλοι μετέφεραν τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και την κάθετη διαφωνία τους με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην διαχείριση των απορριμμάτων ερήμην της αυτοδιοίκησης! Η μοναδική περιφέρεια που δεν είχε καμία εκπροσώπηση ήταν η Ήπειρος. Δεν μίλησε κανένας, δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη…».
Απουσία των Δήμων…
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση του Ν/Σ διαπίστωσε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις δεν λύνουν ουσιαστικά θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση. Οι προωθούμενες αλλαγές για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν έχουν μελετηθεί, γίνονται απουσία των Δήμων και δεν καταγράφεται ίχνος αυτοκριτικής των κεντρικών υπηρεσιών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι είναι λάθος η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΔΣΑ δημιουργεί οικονομία κλίμακος, καθώς και ότι όλα αυτά πρέπει να αποδεικνύονται από μελέτες, να συνοδεύονται από επιχειρησιακό σχέδιο και πλάνο για τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται, καθώς και για την προοπτική αυτών των σχεδιασμών.
Επίσης διαπιστώνει ότι γίνεται προσπάθεια αφαίρεσης για μία ακόμη φορά των κρίσιμων αρμοδιοτήτων των Δήμων, όπως η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και μετάβασής τους σε κεντρικές υπηρεσίες, ενώ οι Δήμοι καλούνται απλώς να πληρώνουν.
Για την ανάπτυξη έργων ενέργειας
Σε ότι αφορά στις διατάξεις που αφορούν στη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη έργων ενέργειας, η ΚΕΔΕ διατυπώνει τις εξής παρατηρήσεις:
- Η χωροθέτηση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να γίνεται με κανόνες και με σοβαρούς όρους, στοχεύοντας απόλυτα στην ισόρροπη ανάπτυξη και με σεβασμό στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.
- Fast track διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης σε λιμνοδεξαμενές, σε τεχνητές λίμνες και σε τεχνητά υδάτινα σώματα, ειδικά σε εποχές που η λειψυδρία είναι προ των πυλών και οι ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση αγνοούνται πλήρως δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Σύμφωνους επίσης δεν τους βρίσκει η παντελής απουσία της συμμετοχής των Δήμων στην αδειοδότηση των συγκεκριμένων έργων.
Παράλληλα, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι θα πρέπει ν’ ανοίξει επιτέλους η συζήτηση περί των αντισταθμιστικών οφελών των Δήμων και των Τοπικών Κοινωνιών. Τα θεσμοθετημένα αντισταθμιστικά με συγκεκριμένα ποσοστά δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν τη νέα κατάσταση της «άνθισης» των ΑΠΕ στη χώρα. Απαιτείται σοβαρός διάλογος και ουσιαστικά αντισταθμιστικά για τους Δήμους, τις Τοπικές Κοινωνίες και τα Νοικοκυριά. Ακόμη και υπό το πρίσμα της αναλογικότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν Δήμοι που έχουν επιφορτιστεί πλήρως την εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης στα διοικητικά τους όρια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μεταβολές στο τοπίο, σε παρεμβάσεις επί του φυσικού περιβάλλοντος, σε οχλήσεις σε τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, κ.λπ.
Ας σημειωθεί ότι παρέμβαση για το «ψαλιδισμένο» ειδικό τέλος ΑΠΕ έκανε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος προς τους αρμόδιους υπουργούς (αναλυτικά στο σημερινό κύριο θέμα του «Π.Λ.»).